Как се прави сирене и кашкавал по традиционна рецепта показаха майстори, които взеха участие в 11-ия Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир, съобщи „БТА“.
Към събитието има голям интерес, а в него се включиха гости от цялата страна. То започна вчера и ще продължи до утре. Днес се състоя конкурсът за най-добро сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче или козе мляко. Майсторите в занаята демонстрираха умения, спазвайки стари традиции в производството, което е гаранция и за по-добро качество.
Те обясниха, че за един килограм кашкавал са необходими между шест и седем литра овче мляко, като е добре той да зрее поне 50 дни. Вкусът зависи много и от закваската и района с неговите климатичните особености.
Атмосферата на фестивала се допълва от майстори на чевермето, занаятчии и фолклорни изпълнители, който продължава с атрактивни състезания и изложения.