
Месни Заговезни е един от най-значимите празници в православния календар, свързан с подготовката за Великденския пост. Този ден бележи последния момент, в който християните могат да консумират месо, преди да преминат към млечни продукти и по-лека храна през следващата седмица. Празникът носи важно символично значение и е съпроводен от богати традиции, запазени и до днес в българския народен бит.
Кога се празнува Месни Заговезни?
Месни Заговезни се отбелязва винаги в неделя, осем седмици преди Великден. Датата му е подвижна и зависи от деня на Възкресение Христово. Тази година се пада на 23 февруари. Следващата неделя след този празник е Сирни Заговезни, когато окончателно се спира консумацията на животински продукти и започва строгият Великденски пост.
Традиции и обичаи на празника
Трапезата на Месни Заговезни
Основният акцент на празника е вечерята, на която семейството се събира, за да си хапне за последен път месни ястия преди поста. На трапезата традиционно присъстват:
- Печено месо – обикновено свинско или пилешко;
- Колбаси и кървавици;
- Баница с месо;
- Пълнени чушки с кайма;
- Супи и яхнии с месо.
След Месни Заговезни месото вече не се консумира, но млечните продукти все още са позволени до следващата седмица.
Подготовка за прошката
Месни Заговезни е предшественик на Сирни Заговезни – денят, в който българите искат и дават прошка. В този период хората започват да се настройват духовно, като избягват конфликти и се подготвят за предстоящото пречистване чрез пост и смирение.
Хората и веселбите
В някои региони на България празникът се свързва с веселби и народни обичаи. Младежите организират големи събирания, на които се пеят песни и се играят хора. В миналото по това време се провеждали и сватби, защото след Заговезни следва дълъг период на въздържание и семейни тържества не се правят до Великден.
Месни Заговезни в българската традиция
Макар днес празникът да не се отбелязва толкова тържествено, както в миналото, в много семейства все още се спазва традицията на последната месна вечеря. Това е време за сплотяване, за осъзнаване на духовните ценности и за подготовка за пречистването, което носи постът.
Спазването на тези обичаи не е просто религиозна традиция, а начин да съхраним връзката си с българските корени и да предадем народната мъдрост на следващите поколения.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм
Каква е тая картина с руски мужици, които пият самагон, матрьошки, рубашки, самовари …какви Месни Заговезни, какви 5 лева?