Михаела Белорешка: Храната може да ни помогне да се справим с депресията, тревожността и липсата на енергия

1
589
Михаела Белорешка
Михаела Белорешка. Снимка: Личен архив

Михаела Белорешка е здравен психолог, хранителен терапевт и творец. През последните осем години тя се посвещава на темите, свързани с храненето, здравето и грижата за себе си. По този начин тя помага на много хора да опознаят своето тяло и да се осмелят да започнат промяна.

Тя е автор на кулинарния курс „Храна за промяна“, който ти представя най-важното и практично знание от света на храненето, а впоследствие създава и първия онлайн образователен курс за цялостно здраве и превенция, базиран на биопсихосоциалния модел за здравето – „Противовъзпалително хранене и начин на живот“.

Искра.бг се свърза с Михаела, за да си поговорим на актуални теми за здравословното хранене, диетите и връзката им с психичното здраве, които на практика вълнуват всички. 

Зелен тарт
Снимка: Михаела Белорешка

Каква е ролята на здравния психолог в контекста на промяната на хранителните навици и поддържането на здравословен начин на живот?

Здравната психология изследва психосоциалните фактори, които допринасят за здравето или обратното – за разболяването. Психологични фактори могат да бъдат вярвания, нагласи и емоционално здраве, а социалните – образование, социоикономически статус, взаимоотношения и социална подкрепа. Много малко известно е сред обществото, че тези фактори имат директни и индиректни връзки с нашето физическо здраве!

По отношение на навиците, когато говорим за което и да е здравно поведение, това е едно от най-трудните неща за промяна! Моделите на хранително поведение се формират от най-ранна възраст и се надграждат до сравнително стабилни поведения в зрелостта. Образованието, медиите, семейната среда, социалните норми – всички те влияят върху изборите ни дали да се храним здравословно или не. В този смисъл ролята на здравния психолог може да бъде в няколко направления – превенция и здравно образование, промоция на здраве, научни изследвания, както и консултантска работа в посока промяна на хранителните модели към по-здравословни.

Сладко от портокалови и лимонови кори
Сладко от портокалови и лимонови кори. Снимка: Михаела Белорешка

Каква е най-честата грешка, която хората масово допускат, когато решат да пазят диети?

Не знам дали са грешки или по-скоро грешни очаквания, които много често водят до разочарование. Много зависи каква диета се спазва, разбира се, има и добре формулирани и балансирани такива. Но силно рестриктивните диети, които са единствено с цел краткосрочно отслабване са изключително неефективни, защото не изграждат дългосрочни и устойчиви навици и много често това води до ново покачване на килограми и се завъртаме в един безкраен цикъл.

За съжаление този модел може да бъде изключително таксуващ не само на физическо, но и на психологическо ниво и да повлияе на нашата самооценка, вярвания за себе си и емоционалното ни здраве.

Още нещо, което считам за вредно в културата на диетите е предоверяването на външни често недостоверни източници и фокусирането върху външния вид, вместо култивиране на себепознание, увереност и дългосрочни умения. В моята работа държа хората да са овластени с качествено здравно образование, за да могат да се чувстват автономни и спокойни, че правят най-добрите информирани решения за себе си. Така се случва и промяна на по-дълбоко психологично ниво, а оттам естествено следват и промените в поведенчески план.

Омбре торта на остров
Омбре торта на остров. Снимка: Михаела Белорешка

Какви са най-честите заблуди в обществото за това кое е полезно и кое е вредно?

Тези заблуди продължават да се сменят всеки ден и през последните 50 години всички храни минаха и от едната, и от другата страна. Аз лично избягвам да използвам тези определения, защото насаждат черно-бяло мислене по отношение на храната, а това не е добра стратегия, когато говорим за здравословна връзка с нея. Всяка храна има място в менюто, зависи в какво количество и качество. Можем да прекалим и с „най-здравословните“ храни, ако се обсебим от тях и това се отрази на качеството ни на живот.

Мисля, че най-голямата заблуда е, че за да се храним здравословно трябва да гладуваме и да се ограничаваме, да ядем храни, които не харесваме или да се откажем от любимите си такива, което е абсолютна неистина!

Лазаня с тиквички
Лазаня с тиквички. Снимка: Михаела Белорешка

Вкусна ли е здравословната храна и с какво превъзхожда бързото хранене, с което всички сме свикнали?

Това е много интересен въпрос, защото „бързата“ и често високо преработена храна има способността да променя възприятието ни за вкус, апетита, както и поведението ни, като ни прави склонни да ядем повече, а според някои изследователи заради тези ѝ свойства би трябвало да се класифицира като причиняваща зависимост.

Това е огромен проблем, защото хранейки се с бързи и бедни на хранителни вещества храни, освен че увеличаваме риска от развитие на различни заболявания, губим и насладата от естествената и минимално преработена храна, която е най-полезна за нас. За щастие вкусът се превъзпитава и с малко осъзнаване и мотивация, можем отново да обикнем натуралната природна храна – тази, в която сме се хранили хилядолетия. Иначе за мен категорично естествените храни са в пъти по-вкусни и най-важното – карат ме да се чувствам енергична и здрава!

Авокадо тост
Авокадо тост. Снимка: Михаела Белорешка

Скъпо ли е да се храниш здравословно в България?

Не мисля. С добро планиране и приоритизиране, можем да се храним балансирано и разнообразно с много обикновени и достъпни храни.

Пастети и дипове
Пастети и дипове. Снимка: Михаела Белорешка

Всички сме чували поговорката „здрав дух в здраво тяло“, но какво казва науката относно причинно-следствената връзка между храненето и емоционалното ни състояние?

Това е тема, която изключително ме вълнува, защото научната сфера хранителна психология започва да прави своите първи, но доста смели стъпки и да дава своя принос в разбирането на връзката между храненето и психичното здраве. Вече имаме рандомизирани контролирани проучвания, които установяват, че средиземноморски тип хранене (богато на зеленчуци, плодове, бобови храни, ядки и риба) значимо намалява нивата на депресия.

От друга страна редица проучвания откриват консистентни корелационни връзки между високо преработените храни и рафинираните въглехидрати и влошеното психично здраве – като депресия, тревожност, негативно настроение и липса на енергия. Тези състояния от своя страна могат да провокират нездравословни хранителни модели и да затворят кръга, водейки и до влошено физическо здраве.

Печени зеленчуци с есенен ароматен сос
Печени зеленчуци с есенен ароматен сос. Снимка: Михаела Белорешка

Разкажи на нашите читатели за твоя нов курс „Противовъзпалително хранене и начин на живот“. За кого е подходящ и какво могат да научат хората от него?

Курсът ми „Противовъзпалително хранене и начин на живот“ систематизира основана на доказателства информация за различните групи храни и влиянието им върху тялото. Целта е всеки човек да има достъп до това знание, за да направи информиран избор в живота си. Като здравен психолог добавих и много информация за други здравни поведения от начина ни на живот, които рядко свързваме с възпаление като социална подкрепа и стрес например!

Голяма част от нашите нездравословни хранителни модели като преяждане, емоционално хранене, прием на нездравословни храни са провокирани от високите нива на стрес, с които всички живеем днес. Курсът адресира този проблем, предлага различни техники за справяне, както и видео рецепти и множество помощни материали, с които да започнем нашия път към по-здравословен начин на живот и хранене!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Йомен
Йомен
1 година по-рано

когато сме тъжни, преяждане с редна храна, а когато преяждаме с вредна храна, ставаме по-тъжни 🙁