Според медицинско изследване, проведено с участието на близо 4 милиона южнокорейци, консумацията на алкохол, ограничена до едно или две питиета дневно намалява вероятността от развитие на деменция. Според данните, публикувани в списание „JAMA Network Open“, обаче пиенето на повече от две питиета дневно увеличава този риск.
„Установихме, че поддържането на лека до умерена консумация на алкохол, както и намаляването на консумацията на алкохол от тежка до умерена степен, са свързани с намален риск от деменция“, твърди един от водещите автори на изследването д-р Кюн Хье Джон, доцент в Медицински център „CHA Gumi“, който се намира в Южна Корея.
Все пак, експертите предупреждават, че това не означава да отидете веднага до магазина за алкохол.
„Това изследване е проведено много добре и е подкрепено с изключително солидно доказателство в лицето на 4 милиона участници. Въпреки това, трябва да сме предпазливи и да не преиначаваме резултатите“, казва изследователят на алцхаймер д-р Ричард Айзъксън, който е невролог в Института за невродегенеративни заболявания във Флорида. Самият той не е участвал в изследването.
Употребата на алкохол може да бъде рисков фактор за развитие на рак на гърдата и други видове рак, а прекаляването с него може да допринесе за проблеми с храносмилането, сърдечни и чернодробни заболявания, хипертония, инсулт и слаба имунна система, които се задълбочават с течение на времето, предупреждават специалисти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.
Определяне на степента на консумацията на алкохол
В новото изследване са разгледани медицинските картони на хората, които са здравно осигурени и са част от Националната здравноосигурителна служба на Корея, която осигурява безплатен медицински преглед два пъти годишно на южнокорейците на възраст над 40 години. В допълнение към извършването на различни медицински изследвания, преглеждащите медици са попитали пациентите за навиците им относно консумацията на алкохол, тютюнопушенето и спортуването.
При изследването са разгледани и по-стари данни, събрани през 2009 г. и 2011 г., което е помогнало на авторите да категоризират хората според самоопределените от тях степени на консумация на алкохол. Ако дадено лице е заявило, че пие по-малко от 15 грама алкохол на ден, то се счита за лице с „лека степен“ на консумация на алкохол. Ако участниците в проучването са споделили на лекарите, че пият от 15 до 29,9 грама алкохол на ден – еквивалент на две стандартни напитки в САЩ, изследователите са ги категоризирали като „умерени“ консуматори на алкохол. Тези, които споделят, че пият над 30 грама или три или повече питиета на ден, са категоризирани като „тежки“ алкохолици. Изследователският екип също така е проверил дали към днешна дата хората са запазили или променили количеството, което са изпивали между 2009 и 2011 г. След това екипът е сравнил тези данни с медицинските досиета от 2018 г. – седем или осем години по-късно, за да провери дали някой от изследваните е бил диагностициран с деменция.
След коригиране на възрастта, пола, тютюнопушенето, нивото на физическа активност и други демографски фактори изследователите установили, че хората, които са заявили, че пият съвсем малко – около едно питие на ден, са се оказали с 21% по-малък риск да развият деменция от хората, които никога не са пили. При хората, които са заявили, че продължават да пият умерено – около две питиета на ден, вероятността да развият деменция е със 17 % по-малка, сочат данните.