
Сирната седмица, известна още като „Масленица“ или „Сиропустна седмица“, е период от годината, в който млечните продукти заемат централно място на трапезата. В този период традиционно се приготвят ястия със сирене, мляко и яйца, а месото е напълно изключено. Едно от вкусните и лесни ястия, които можете да поднесете, е млечната мусака с картофи и сирене – богата, топяща се в устата и изключително апетитна.
Рецепта за млечна мусака с картофи и сирене
Необходими продукти:
- 1 кг картофи;
- 200 г бяло саламурено сирене;
- 3 яйца;
- 400 мл прясно мляко;
- 200 г кисело мляко;
- 50 г масло;
- 1 ч.л. сол (по желание);
- ½ ч.л. черен пипер;
- ½ ч.л. индийско орехче (по избор);
- 1 с.л. галета (за поръсване).
Начин на приготвяне:
- Подготовка на продуктите – Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Намажете тавата с масло и подредете един слой картофи на дъното.
- Нареждане на мусаката – Натрошете част от сиренето върху картофите. Повторете процедурата, редувайки картофи и сирене, докато свършат продуктите.
- Заливката – В купа разбийте яйцата с киселото мляко. Добавете прясното мляко, солта, черния пипер и индийското орехче. Разбъркайте добре и залейте подготвената мусака.
- Печене – Загрейте фурната на 180°C. Печете около 40-45 минути, докато картофите омекнат и мусаката придобие златиста коричка.
- Финален щрих – Пет минути преди да извадите ястието от фурната, поръсете с галета и малки парченца масло за хрупкава текстура. Оставете мусаката да се охлади леко преди сервиране.
С какво да сервирате млечната мусака?
Това ястие се комбинира чудесно с кисело мляко или свежа салата с пресни зеленчуци. Подходящи са също леки туршии или айрян за балансиран вкус.
Млечната мусака с картофи и сирене е не само вкусно и засищащо ястие, но и чудесен начин да спазите традицията по време на Сирната седмица. Лесна за приготвяне и с богата млечна текстура, тя е идеална за семейната трапеза. Опитайте тази рецепта и се насладете на топлината и уюта на домашната кухня!
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм