През януари и февруари много пациенти с декомпенсиран диабет постъпват в болница. Те са с остра метаболитна декомпенсация и се приемат почти по спешност, обясни пред „БТА“ д-р Дениз Бакалов от Клиниката по ендокринология към Александровска болница.
Той обясни, че проблемите се появяват най-често заради консумацията на храна, която не е подходяща за страдащите от диабет. Друга причина е пропускане на приема на медикаменти и инсулин, особено по време на празниците.
Всичко това предизвиква много високи нива на кръвната захар. Нещо повече. Стига се дори до метаболитна ацидоза. Това означава, че средата в организма е станала много кисела.
При хората, които са на инсулин може да има три основни хранения на ден, с няколко междинни. При приемане на таблетки и ако човек е с наднормено тегло, трябва да консумира по-нискокалорична храна. По този начин ще се избегне покачването на кръвната захар.
Бялата захар пък трябва изцяло да бъде заменена с подсладители, защото те не са калорични и не натоварват организма. Но в почти всички готови и пакетирани храни има добавена захар или глюкозо-фруктозен сироп.
Противопоказно е и приемането на алкохол, защото той също е калоричен и води до декомпенсация на организма.