
Приеми за над 860 млн. лева по четири интервенции за модернизиране на земеделските стопанства и инвестиции за преработка на селскостопански продукти ще стартират през 2025 г. Това каза днес заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев по време на откриването на традиционната среща на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в Стара Загора.
Той подчерта, че секторът е сред приоритетните направления в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (2023-2027 г.) и допълни, че интервенциите ще допринася за икономическо развитие на малките населени места.
“Българските плодове и зеленчуци се отличават със своя изключителен вкус и заслужават да бъдат признати на европейско ниво като географски означения“, заяви още заместник-министър Бурджев.
Той допълни, че Министерството насърчава групи производители да кандидатстват за регистрация на традиционни български плодове и зеленчуци по европейските схеми за качество.
Заместник-министърът акцентира върху усилията на ръководството на институцията за улесняване достъпа на производителите до пазара и за насърчаване на развитието на късите вериги на доставка.
„Това е ключов фактор не само за конкурентоспособността на сектора, но и за потребителите, които получават достъп до продукти с високо качество“, посочи той.
От името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов, заместник-министър Бурджев поздрави участниците в срещата и подчерта стратегическото значение на преработката и производството на плодове и зеленчуци за икономиката на страната.
Във връзка с проекта на Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни, разработен от Министерството, той призова всички заинтересовани страни да представят своите становища.
„Целта е да имаме законопроект, който в максимална степен защитава интересите на всички участници в сектора. Необходимо е да се постигне баланс, прозрачност в търговските отношения и справедливо разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига“, заключи зам.-министър Бурджев.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм