Специалисти от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив правят халва от семките на диня и пъпеш. Това е начин да използват отново ценните вещества от хранителните отпадъци, предаде „Марица“.
Доцент Йорданка Алексиева от УХТ обясни, че са изпробвали варианти, при които класическите изходни суровини сусам и слънчоглед, са заменени от семена на къпини и малини. Допълва, че от обелките на доматите и люспите на лука също могат да бъдат извлечени полезни съставки, които после отново да се използват при приготвяне на храната.
Учените се фокусират и върху новаторските продукти. Опитват да направят нов вид покритие, което да се слага върху тестените изделия в сладкарството. Идеята е да се намери формула, която ще пази храната дълго време, като я оставя свежа. Това обаче трябва да се случва с натурални продукти и да не се ползват химични съставки. Към момента се правят извлеци от различни растения и се тестват свойствата им.
Работи се и по направата на безглутенови тестени ястия и за научаване на подрастващите да се хранят здравословно. Това се случва като специалистите посещават училищата и дискутират темата с младежите. Или ги канят те да ги посетят.