Най-тежката слива в света тежи близо половин килограм

Тя е била отгледана от южноафрикански фермери

0
34
Дийн и Деон Барнард, и слива
Дийн и Деон Барнард, и сливата. Снимка: Facebook

Южноафриканските фермери Дийн и Деон Барнард са отгледали най-тежката слива в света, тежаща 464,15 грама. Плодът с размерите на топка за софтбол и е с 109,78 грама по-тежък от предишния рекордьор – слива от сорта „Kiyo“, отгледана в Япония през 2021 г., предават от Световните рекорди на Гинес.

Сливата на семейство Барнард е отгледана във фермата им „Oppie Plaas Boerdery“, където имат търговски градини, обхващащи 7 хектара.

„Не е отглеждана, за да поставя рекорди“, коментира Дийн, посочвайки: „Рекордната слива излезе от търговско дърво с около 150 сливи върху него. Не съм правил никакви специални приготовления, за да го направя толкова голям.“

Сливата е тежала 480 грама при брането, но заради загубата на влага има и загуба на няколко грама. Принадлежи към сорта „Autumn Treat“, който Дийн описва като свеж и сладък на вкус.

Дийн и Деон отглеждат сливи през последните 8 години, като преди това не са знаели нищо за тях. Те също отглеждат хмел, бадеми и пекан, въпреки че в момента заменят последните две с повече сливи. Техните сливи растат около седем месеца, като цъфтежът започва през септември. Те установиха още няколко рекордьори сред тазгодишната реколта, вариращи между 400-450 g.

„Нашият район има много уникални микроклимати и това много помага на сливите“, обясни Дийн, добавяйки: „Правим почвени проби всяка година и след това влагаме в почвата това, което е необходимо. Имаме и специалист по сливи, който да ни помага с производството и качеството.“

Дийн казва, че се чувства „нереално“ да е счупил този световен рекорд и сега се е насочил към отглеждането на първата в света 500-грамова слива.

Той допълва: „Толкова съм горд и развълнуван. Наистина е голяма привилегия да имам записа и съм толкова благословен от Бог.“

Царска туршия за зимата: Кои зеленчуци да подберем за най-добър вкус и баланс?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments