Най-вкусната рецепта за чушки с боб – постно ястие за Бъдни вечер

Това ястие не само носи автентичния вкус на българската кухня, но и символизира плодородие и изобилие за идващата година

0
20
Чушки, пълнени с боб за Бъдни вечер
Чушки, пълнени с боб за Бъдни вечер. Снимка: Архив

Бъдни вечер е време за семейна топлина, смирение и уважение към българските традиции. Една от най-обичаните постни рецепти, които украсяват празничната трапеза, е тази за чушки, пълнени с боб. Това ястие не само носи автентичния вкус на българската кухня, но и символизира плодородие и изобилие за идващата година. Ето перфектната рецепта за този класически специалитет.

Необходими продукти:

  • Сушени чушки – около 10-12 броя
  • Боб – 250 г (за предпочитане дребен)
  • Лук – 2 глави
  • Моркови – 1 средно голям
  • Доматено пюре – 2-3 с.л.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Чубрица, джоджен, сол, черен пипер – на вкус
  • Олио – 4-5 с.л.

Подготовка:

  1. Накисване на боба – Започнете с предварително накисване на боба във вода за 8-10 часа. Това ще помогне да се скъси времето за варене и ще направи боба по-лесно смилаем.
  2. Варене на боба – След накисването, изплакнете боба добре и го сложете да ври в чиста вода. Когато водата заври, сменете я, за да премахнете горчивия вкус. Варете до омекване, но не прекалено, за да не се разпадне бобът при пълненето.
  3. Приготвяне на плънката – В тиган загрейте олиото и задушете ситно нарязаните лук и морков. Добавете доматеното пюре и разбъркайте добре. След това добавете сварения боб, подправките и счукания чесън. Разбъркайте плънката, за да поеме ароматите, и я оставете да изстине.
  4. Подготовка на чушките – Накиснете сушените чушки в топла вода за 10-15 минути, докато омекнат. Внимателно ги почистете отвътре, ако има останали семки.
  5. Пълнене на чушките – С лъжица внимателно напълнете чушките с бобената смес, като оставите малко място в горната част, за да не се разпукат при печенето. Подредете ги в тава, залейте с малко вода или зеленчуков бульон и капнете няколко капки олио отгоре.
  6. Печене – Печете чушките в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-40 минути, докато кожичката им стане леко златиста и хрупкава.

Сервиране

Сервирайте чушките, пълнени с боб, топли или на стайна температура, като част от празничната постна трапеза. Те чудесно се комбинират с домашен хляб, кисело зеле или туршия.

Традиция и символика

Чушките, пълнени с боб, носят вкуса на уют и домашен комфорт. Тази рецепта е не просто кулинарно удоволствие, а част от културното наследство на България. На Бъдни вечер тя символизира плодородие, изобилие и връзката между семейството и земята.

Приготвяйки тази традиционна рецепта, не само ще зарадвате семейството си с невероятен вкус, но и ще се докоснете до богатството на българските обичаи, предавани от поколение на поколение.

Весели празници и добър апетит! 

На 19 декември почитам Свети Даниил: Ето кой черпи днес!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments