Най-вкусният празник на брезовската тава се проведе в града, организиран за втора поредна година от Общината и читалището. Двама известни шеф-готвачи – Иван Кирин, който е бил в топ 20 на готвачите в България, и Енчо Добревски, демонстрираха пред хората как се приготвя традиционното за Коледа ястие в региона.
То е любимо на всички и брезовските домакини от момичета са научени да готвят накълцаното ситно с дървен сатър зеле, което запържват към него прибавят изпърженото вече свинско месо-осмянка и червен пипер. След това това запичат в тава, наливат чаша червено вино и посрещат празниците след дълъг пост.
Шеф-готвачите разказаха, че от малки са закърмени с тази гозба и я приготвят много преди да стават известни и готварството да стане тяхна професия. Българите предпочитат това ястие, но не са малко и чужденците, които много го харесват.
„Наблюденията ни са от ресторантите, в които работим и сме предлагали в менюто на гостите брезовска тава“, казаха майсторите.
Преди демонстрацията кметът на общината инж. Калин Калапанков откри събитието и подчерта, че е благодарен на местните хора и ги адмирира за това, че пазят и предават традициите на поколенията. Сръчни местни жени бяха сготвили и донесли на мегдана традиционната тава с осмянка, с която почерпиха гражданите и гостите на Брезово.
Беше запален коледен огън, а малко след това беше изтеглена традиционната коледна томбола, организирана от читалището. Деца помогнаха на председателя Енчо Колев да изтегли победителите.
Вторият празничен ден на Коледа завърши с дълго българско хоро край огъня, което поведе кметът Калин Калапанков.