Домашното портокалово сладко е вкусен начин да добавите цитрусова свежест към закуската или десертите си. С тази рецепта ще получите сладко с ниско съдържание на захар, без горчивина и с перфектна текстура. Ето как да го приготвите!
Разлика между мармалад и сладко
На практика няма голяма разлика – мармаладът обикновено се прави с цитрусови плодове, докато сладкото може да е от различни видове плодове. В този случай портокаловото сладко и мармаладът са синоними, но основната характеристика е присъствието на нарязана кора за допълнителен аромат.
Необходими съставки
За приготвянето на портокалово сладко ще ви трябват шест средни портокала /био, ако е възможно/, един лимон за допълнителна киселинност, 300 грама захар /която може да се намали, но това ще промени текстурата/, 200 милилитра вода и щипка канела /по желание/.
Инструкции за приготвяне
Първата стъпка е подготовката на портокаловата кора. С помощта на белачка внимателно обелете кората на портокалите, като избягвате дебелата бяла част. Нарежете корите на тънки лентички с дължина около 5-6 сантиметра. За да премахнете горчивината, сварете корите за около 10 минути, след което ги отцедете.
След това преминете към подготовката на портокаловия плод. Обелете портокалите, като премахнете и дебелата бяла част. Разделете плодовете на резени и отстранете семките. Нарежете месестата част на по-дребни парчета.
В тенджера комбинирайте сварените кори, нарязаните портокали, захарта, лимоновия сок и водата. Оставете сместа да заври на среден огън. След това намалете котлона и оставете сладкото да къкри за около 40-50 минути. Ако предпочитате по-гъсто сладко, варете 50 минути, като разбърквате периодично.
За да проверите дали сладкото е готово, поставете малко количество върху чиния, която предварително сте охладили във фризера. Ако сладкото се задържа на място и не тече прекалено, значи е готово. За фин аромат може да добавите щипка канела.
След като сладкото е готово, го изсипете в предварително стерилизирани буркани. Затворете плътно и оставете да изстине напълно. Съхранявайте го в хладилник.
Полезни съвети
За да избегнете горчивината, сварете кората поне два пъти, ако портокалите са по-горчиви. Домашното сладко може да издържи до три месеца в хладилник, ако бурканите са добре запечатани. Ако желаете да намалите количеството захар, имайте предвид, че резултатът може да бъде по-малко желиран.
С тази рецепта ще създадете сладко, което ще превърне всяка закуска в празник. Опитайте го върху препечени филийки, кроасани или като добавка към десерти!
Зодиите към Дядо Коледа: Лъв иска Ферари, Рак моли за винтоверт, Водолей прави парти
[…] […]