Нова експериментална порода прасета „Черен ангел“ обещава възраждане на свиневъдството у нас

Създадена от български учени и фермери, новата порода прасета „Черен ангел“ има за цел да запази изчезващата източно-балканска свиня

0
426
Прасе
Прасе. Снимка: Pixabay

Българското свиневъдство е на прага на ново възраждане благодарение на създаването на нова експериментална порода прасета, наречена „Черен ангел“. Тази порода, резултат от съвместните усилия на свиневъди и учени от Тракийския университет в Стара Загора и Университета за хранителни технологии в Пловдив, има за цел да запази изчезващата източно-балканска свиня – порода, датираща от преди 2000 години.

В началото на февруари бяха родени първите животни от новата порода, което бележи успешния завършек на едногодишен научен експеримент.

„Създадохме една асоциация за развъждане и възстановяване на традиционни породи, в която наши партньори са Тракийският университет от Стара Загора, Университета за хранителни технологии в Пловдив и много известни частни фермери, които развиват пасищно животновъдство“, обясни Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите.

Висококачествено месо и стабилни цени

Създателите на новата порода твърдят, че „Черен ангел“ не само ще допринесе за възстановяване на популацията на свинете в България, но и ще предложи месо с изключителни вкусови качества.

„По тези качества на омега мазнини е по-добро това свинско месо, което ние произвеждаме и от зехтина“, подчертава Димитров. Той добавя, че „всички, които са го пробвали, и проф. Ярков, и проф. Балев, казват, че наистина са уникални вкусовите качества.“

Въпреки иновациите и експериментите, свиневъдният бранш уверява, че цените на свинското месо няма да се повишават.

„Няма причина да се вдигат цените, освен ако не е спекулативно. От наша гледна точка на производителите, няма да ги вдигаме“, каза Димитров, прогнозирайки стабилност на цените поне до Коледа.

Борба с вносното месо и повишаване на местното производство

Въпреки усилията на българските свиневъди, пазарът продължава да бъде залят с евтини вносни разфасовки месо, които често се продават под етикет „Произход: България“, въпреки че са произведени в чужбина.

„Правят се трикове във веригите. Те казват – произход България. Но примерно трупно месо или разфасовки, внесени от Испания, които са вкарани от големи борси в Бразилия, те пак ги пишат, че са произход България, просто защото са разфасовани и последната манипулация е направена в България“, обясни Димитров.

Свиневъдите планират да увеличат поголовието в българските ферми, за да отговорят на нуждите на пазара и да намалят зависимостта от вносно месо.

„В България произвеждаме само 30% от нуждите на страната. Мисля, че е крайно време да се вземем в ръце, да произвеждаме повече и да изнасяме. Ние го имаме този потенциал, имаме ресурс от страна на суровини, все още имаме хора, на които им се работи“, заключи Димитров.

Новата порода „Черен ангел“ и предприетите мерки в свиневъдния сектор дават надежда за възраждане на българското свиневъдство и повишаване на качеството на месото на нашия пазар.

Внимавайте днес на Симеоновден: Не се дава заем и не се пуска всеки в дома 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments