Нови изисквания за сиренето и млякото в училищата и детските градини: Стриктни правила за качество и произход

Предложени промени в наредба изискват сиренето и киселото мляко в детските заведения и училищата да бъдат със защитени наименования за произход

1
178
Мляко и млечни продукти
Мляко и млечни продукти. Снимка: Pixabay

Въведени са нови изисквания за млечните продукти, които се предлагат в детските градини и училищата, според промени в наредба, която е качена за обществено обсъждане. Тези промени предвиждат сиренето и киселото мляко, които се предлагат в тези институции, да бъдат със защитените наименования за произход „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“.

Причината за въвеждането на тези изисквания е свързана с по-строгите стандарти, които се налагат при производството на защитените продукти. Спецификациите за тях изискват те да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко, като поне 80% от фуражите за млекодайните животни също трябва да бъдат произведени в България. Тези строги критерии гарантират по-високо качество и подкрепят местното производство, което е обект на контрол от сертифициращи органи.

Подкрепа за родното млекопроизводство

Тези нови изисквания не само че гарантират качеството на млечните продукти в детските градини и училищата, но също така имат за цел да подкрепят и стимулират родното млекопроизводство. Всички етапи на производство трябва да бъдат извършени в България, което увеличава добавената стойност за местните производители и осигурява по-високо качество на продуктите за потребителите.

Текущото състояние на сектора

В момента 52 бизнес оператора имат издадени удостоверения за производство на кисело мляко по БДС, от които част активно произвеждат по тези стандарти. В същото време, към юли 2024 г., 20 оператора в млекопреработвателния сектор са предприели действия за производство на ЗНП „Българско кисело мляко“, като някои вече са вписани в регистъра, а други са в процес на регистрация.

За българското бяло саламурено сирене ситуацията е подобна – 46 оператора имат издадени удостоверения по БДС, а 19 от тях са предприели стъпки към производство по ЗНП.

Тези нови изисквания за сиренето и млякото в училищата и детските градини ще повишат стандартите за качество на продуктите, като същевременно подкрепят българското млекопроизводство. За родителите и обществото това означава по-здравословна храна за децата и по-силна икономическа подкрепа за местните фермери и производители.

Разликата между пастьоризирано и ултрапастьоризирано мляко: Какво да изберем?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments