Осем души са с положителни проби за трихинелоза в Кърджали. Общо 81 са изследваните, предаде БНР.
Акцията беше проведена в края на януари, след като стана ясно, че по време на новогодишните празници над 100 души са консумирали заразено месо от диви прасета.
Изследването е извършено в Националната лаборатория по заразни и паразитни болести.
От Здравното министерство съветват гражданите да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.
Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.
Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.
При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог.