НСИ: Инфлацията през юли е била 0,5%

0
99
Хранителен магазин
Снимка: Pixabay

Инфлацията през месец юли у нас е била 0,5%. Това показват данните на Националния статистически институт. От началото на годината инфлацията е минус 0,5 на сто, а годишната инфлация за юли 2020 година спрямо юли 2019 година е 1,2%. Средногодишната инфлация за периода август 2019 – юли 2020 г. спрямо периода август 2018 – юли 2019 г. е 2,6%.

През месец юли тази година хранителните стоки и безалкохолните напитки са поевтинели с 1,4 на сто. Алкохолните напитки и тютюневите изделия също са били по-евтини с 0,1%. По-ниски са били и цените на облеклото и обувките – с 2,2 на сто. Жилищата, водата, електроенергията, газта и други горива са поскъпнали с 1,7%. Транспортът също отбелязва ръст с 1,4 на сто. При ресторантите и хотелите увеличението е с 2% спрямо юни тази година.

През юли 2020 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: брашно – с 0.2%, бял хляб – с 1.1%, типов и ръжен хляб – с 1.0%, макаронени изделия – с 0.7%, месо от едър рогат добитък – с 1.4%, мляно месо (кайма) – с 0.1%, нискомаслено прясно мляко – с 0.9%, яйца – с 0.2%, млечни масла – с 0.7%, ябълки – със 7.8%, маслини – с 2.5%, зрял боб – с 0.7%, захар – с 0.1%, оцет – с 0.2%, сол – с 0.8%, кафе и чай – с по 0.1%, какао – с 0.7%, газирани напитки – с 0.6%, плодови сокове – с 2.0%, ракия – с 1.9%, вина – с 0.4%, и други.

През юли 2020 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: ориз – с 0.4%, свинско месо – с 1.1%, месо от домашни птици – с 0.7%, малотрайни колбаси – с 1.4%, прясна и охладена риба – с 0.6%, сирене – с 0.2%, олио – с 0.7%, праскови и кайсии – с 18.9%, цитрусови и южни плодове – с 0.3%, домати – с 9.9%, краставици – с 25.1%, зеле – с 5.3%, пипер – с 8.8%, зрял лук и чесън – съответно с 9.8 и 3.0%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) – с 6.0%, леща – с 1.6%, картофи – със 17.4%, сладолед – с 1.5%, минерална вода – с 2.3%, бира – с 1.4%, и други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments