НСИ: Пресните зеленчуци поевтиняват, цената на сладоледа расте

0
50
Сладолед
Снимка: Pixabay

През юни месечната инфлация е – 0.4% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за предния месец спрямо юни 2022 г. е 8.7%1, съобщиха от Националния осигурителен институт /НСИ/. Инфлацията от началото на годината /юни 2023 г. спрямо декември 2022 г./ е 2.4%, а средногодишната инфлация за периода юли 2022 – юни 2023 г. спрямо периода юли 2021 – юни 2022 г. е 15.0%.

През юни 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се понижили в следните потребителски групи:

– развлечения и култура – намаление с 3.1%;
– хранителни продукти и безалкохолни напитки – намаление с 1.0%;
– жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – намаление с 0.6%;
– облекло и обувки – намаление с 0.6%;
– транспорт – намаление с 0.5%.

През юни 2023 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите са се увеличили в следните потребителски групи:

ресторанти и хотели – увеличение с 1.6%;
– съобщения – увеличение с 1.1%;
– здравеопазване – увеличение с 0.9%;
– алкохолни напитки и тютюневи изделия – увеличение с 0.6%;
– разнообразни стоки и услуги – увеличение с 0.6%;
– жилищно обзавеждане, стоки и услуги за домакинството и за обичайното поддържане на дома – увеличение с 0.1%.

Без промяна остават цените на стоките и услугите в група „Образование“.

През юни 2023 г. са се намалили цените на следните хранителни продукти: други пресни зеленчуци /зелен фасул, тиквички и патладжан/ – със 17.6%, краставици – със 17.3%, зеле – с 16.2%, пипер – с 15.7%, картофи – с 13.7%, домати – с 10.1%, олио – с 5.8%, зрял чесън – с 5.1%, зрял лук – с 4.3%, млечни масла – с 4.0%, яйца – с 3.6%, кашкавал – с 2.9%, сирене – с 2.2%, минерална вода – с 1.8%, кисели млека – с 1.8%, пресни зеленчукови подправки – с 1.1%, прясна и охладена риба – с 0.7%, трайни колбаси – с 0.6%, извара – с 0.5%, маргарин – с 0.5%, макаронени изделия – с 0.4%, маслини – с 0.4%, сол – с 0.3%, захар – с 0.1%, какао – с 0.1%, и други.

През юни 2023 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: кореноплодни зеленчуци /моркови и червено цвекло/ – с 13.6%, ябълки – с 9.2%, сладолед – с 4.0%, цитрусови и южни плодове – с 3.0%, свинско месо – с 2.7%, плодови сокове – с 2.0%, ракии – с 1.7%, гъби – с 1.7%, месо от едър рогат добитък – с 1.3%, оцет – с 1.2%, пълномаслено прясно мляко – с 1.2%, газирани напитки – с 1.1%, кафе – с 1.0%, леща – с 0.9%, бира – с 0.8%, ориз – с 0.7%, мляно месо /кайма/ – с 0.6%, хляб – с 0.4%, малотрайни колбаси – с 0.4%, зрял боб – с 0.3%, вина – с 0.3%, месо от домашни птици – с 0.3%, нискомаслено прясно мляко – с 0.2%, и други.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments