Обединеното кралство изпитва недостиг на зеленчуци: Как се случи това?

0
60
Зеленчуци.
Снимка: Pixabay

Когато миналата седмица ръководителят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен посети Великобритания, някои потребители се пошегуваха в социалните мрежи с думите:

Можете ли да ни донесете малко домати?“

През последните две седмици хората, живеещи в Обединеното кралство, са принудени да ограничават основните продукти за салата като домати и краставици заради недостига на пресни зеленчуци, които страната изпитва.

Рафтовете с пресни продукти в много магазини са опразнени, а повечето големи супермаркети обявиха, че налагат ограничения за това колко салати или чушки могат да си купят клиентите. Властите обвиняват за проблема лошото време в Испания и Северна Африка и твърдят, че недостигът може да продължи до един месец.

Много граждани обаче побързаха да отбележат, че други европейски държави изглежда не страдат от същите проблеми, което накара някои да се запитат дали това не е в резултат от отделянето на Обединеното кралство от Европейския съюз /ЕС/. Британското правителство отхвърли предположението, че Брекзит е причината за това. Местните жители демонстрират силно недоволство, а думите на министърката на околната среда Тереза Кофи, че потребителите трябва да „ценят“ британското производство и да ядат повече ряпа вместо вносни храни, станаха обект на подигравки.

Експертите твърдят, че Брекзит вероятно е изиграл известна роля за недостига на храни на Острова, но според тях по-сложният набор от фактори, включително изменението на климата, прекомерната зависимост на Обединеното кралство от вноса през зимата, нарастващите разходи за електроенергия и конкурентните ценови стратегии на британските супермаркети, е водещата причина. Експертите разглеждат някои от тези фактори.

Студено време, високи сметки за електроенергия

Необичайно ниските температури в Испания и проливните дъждове и наводненията в Мароко – два от най-големите доставчици на домати за Обединеното кралство, са довели до слаба реколта и се посочват като основна причина за недостига на зеленчуци. Фермерите в Испания обвиняват ниските температури, регистрирани в страната напоследък, след рекордните горещини и сушата през миналата година.

В южната провинция Алмерия, където се отглеждат 40% от износа на пресни зеленчуци от Испания, нивата на производство на домати, краставици и патладжани са спаднали с над 20% през първите три седмици на февруари в сравнение със същия период на 2022 г. по данни на FEPEX – организация, представляваща испанските износители на плодове и зеленчуци. Според организацията ситуацията постепенно се подобрява.

Горещините и сушата в Европа през изминалата година също са се отразили негативно на реколтата от зеленчуци и в други страни, включително Германия.  Междувременно, в Нидерландия, друг голям производител на домати, също се наблюдава спад в производството, тъй като поради рязко покачващите се сметки за електроенергия, предизвикани от руската война в Украйна, много производители не могат да покрият разходите си за осветление в оранжериите си тази зима. Производителите на зеленчуци в Обединеното кралство съобщават, че също са били принудени да оставят много от оранжериите си празни.

Брекзит

Недостигът на свежата стока и контрастиращите с него снимки на пълни рафтове със зеленчуци в супермаркетите в много европейски държави доведоха до предположения, че проблемът е свързан с Брекзит, които бързо бяха разпространени от някои новинарски издания в ЕС. Експертите признават, че допълнителната бюрокрация и разходите, свързани с Брекзит, са изиграли роля, макар да подчертават, че това не е основният фактор.

„Една от хипотезите за по-малкия износ за Обединеното кралство е, че ако предлагането е ограничено, износителите не виждат смисъл да се занимават с оформяне на допълнителни документи. Ако транзакционните разходи са по-големи за износ в една страна в сравнение с друга, това несъмнено ще определи къде да отидете.  Брекзит без съмнение ще засили проблема, но аз не искам да го преекспонирам. Проблемът по-скоро е свързан с изменението на климата и липсата на инвестиции в нашата индустрия.“, твърди Майкъл Уинтър, професор в областта на селското стопанство в Университета в Ексетър.

Цени в супермаркетите

Според фермерите друг фактор е стремежът на най-големите британски супермаркети да запазят конкурентоспособността си, като поддържат възможно най-ниски цени, въпреки че разходите за храна са се увеличили в световен мащаб, което е основен фактор за инфлацията, достигнала най-високите си нива от десетилетия насам.

В някои страни от ЕС, като Германия, няма празни рафтове в магазините, но напоследък цените на пресните зеленчуци са се повишили значително. Британските супермаркети не са склонни да плащат повече или да таксуват клиентите толкова много, смятат анализатори в областта на търговията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments