Очаква ли се поскъпване на свинското месо?

Около 7000 тона свинско месо изнасяме годишно

1
48
Свинско месо
Снимка: Pixabay

Изкупната цена на угоените прасета /живо тегло/ у нас е от 3.20 до 3.30 лв./т без ДДС, като тя отразява сегашните икономически реалности и покрива направените разходи за производство, сочат данните на Асоциацията на свиневъдите в България.

„Поради засиленото търсене към края на годината има вероятност изкупната цена на свинете леко да се повиши, но това са сезонни промени, които са в рамките на нормалното. Очаква се до края на 2024 г. произведеното свинско месо у нас да бъде между 80 000 и 82 000 тона“, прогнозира изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България Димитър Михайлов за „Аgri.bg“.

За момента това е таванът на българското свинепроизводство. От думите на Михайлов става ясно, че в края на миналата година и в началото на тази е отчетено леко разширяване на производството. У нас засега няма затваряне на свинекомплекси. Като се отчитат икономическите реалности, международните пазари, климатичните условия, войната в Украйна и др., разширяването е умерено като повечето производители внимават как го правят, тъй като имаме непредсказуеми ситуации.

„Цените на суровините за фуражи са на добро ниво, но има опасения, че може да поскъпнат през следващите периоди. В момента цената на фуражите е особено ниска в България, Румъния и Украйна“, каза още експертът.

Чуждестранната селскостопанска служба на Министерството на земеделието на САЩ в Киев прогнозира, че се очаква украинският износ на зърно да намалее през пазарната 2024/25 година поради по-малки реколти, по-строгите експортни доставки и проблеми с корабоплаването през Черно море. Агенцията предвижда 18% спад на износа на пшеница от воюващата държава до 15,2 милиона тона.

В определени региони на Стария континент цените на фуражите са по-високи, на друго място по-ниски и като цяло обстановката не е балансирана. В Европа има намаление на свинепроизводството, което е свързано с екологичните изисквания и повечето страни свиват стадата си до нива на самозадоволяване.

„У нас достигането на 100% самозадоволяване на потребностите за пресния пазар и преработката ще стане вероятно когато се появят кланици, които да осигурят нужните количества за месопреработвателната индустрия. Това е начинът, за да произвеждаме повече свине, сега стоим на ниво, което задоволява цялата прясна консумация и около 40% от свинското месо в колбасите е с български произход“, обясни Михайлов.

Около 7000 тона свинско месо изнасяме годишно, като предимно експортът се прави за Гърция и Румъния. През последните месеци у нас са констатирани доста случаи на АЧС при дивите свине, от 200 случая отчетени в Общността, 80 са били в България, стана ясно от думите на Михайлов. Вирусът е по-активен в горите през есента и зимата, а при промишлените стопанства и т.нар. заден двор – през пролетта и лятото.

Революционно постижение! Пуснаха български изкуствен интелект на световно ниво

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Очаква ли се поскъпване на свинското месо? […]