Трябва да се промени начинът, по който произвеждаме и консумираме храната си и обработваме земята. Така може да се спомогне за спирането на глобалното затопляне. Ако не го направим, то биоразнообразието ще бъде подложено на риск. Това са данните от публикувания днес доклад на Организацията на обединените нации /ООН/ за ефектите на глобалното затопляне върху селското стопанство, пише „Reuters“, цитирани от „economic.bg“.
В документа е заявено, че употребата на земи и води е достигнала огромни нива, а това се дължи на ръста на световното население и промяната в моделите на потребление.
Според ООН увеличената консумация на растителна храна и въвеждането на механизми за набавянето на животинска такава ще могат да освободят няколко милиона квадратни километра до 2050-та година. Така навярно биха се понижили и емисиите въглероден диоксид.
Те допълват, че отлагането на действията би могло да навреди сериозно на част от екосистемите, а това би ускорило процеса на глобално затопляне.