
Мусаката е едно от най-популярните ястия в Балканската и Средиземноморската кухня. Въпреки че в България я приемаме като традиционно ястие, мусаката произхожда от арабската кухня. Дори самото ѝ име идва от арабската дума „musaqqaa“, която означава „изстуден“.
Ястието е популярно сред гърци, българи, турци и румънци, като всеки народ има своя специфична рецепта. В България мусаката се приготвя с картофи, кайма и заливка от кисело мляко и яйца. В Гърция, която е популяризирала ястието в международната кухня, мусаката се приготвя с патладжани вместо картофи, овнешко или говеждо месо, доматен сос и заливка от сос бешамел.
Гръцката мусака представлява редуване на пластове от запържени патладжани, кайма с доматен сос и ароматни подправки, завършена с класически сос бешамел и поръсена с сирене грюер /или кефалогравиера в оригиналната рецепта/. Тази рецепта я прави по-богата на вкус и различна от българския вариант, в който доминират картофите.
Необходими продукти
За основата:
1 кг патладжани
500 г кайма /говежда или овнешка/
100 мл зехтин
1 глава стар лук
100 мл сухо бяло вино
600 г доматено пюре или пресни домати
1 пръчка канела
2 главички карамфил
½ връзка магданоз
150 г грюер или кефалогравиера
Сол и черен пипер
За бешамела:
500 мл прясно мляко
30 г масло
2 супени лъжици зехтин
40 г брашно
Сол, бял пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните по дължина на филийки и ги накиснете в солена вода за 15-20 минути, за да премахнете горчивината. Отцедете и подсушете с кухненска хартия.
Подредете ги в тава, поръсете с малко зехтин и ги печете на 200°C за 20 минути, докато омекнат и придобият златист цвят. Приготвяне на плънката Нарежете лука на ситно.
Загрейте останалия зехтин в тенджера и задушете лука за 2-3 минути. Добавете каймата и бъркайте, докато промени цвета си. Посолете, добавете черен пипер, виното, доматите, канелата и карамфила. Оставете соса да къкри около 1 час, докато се редуцира и остане на мазнина. Извадете канелата и карамфила и добавете нарязания магданоз.
Приготвяне на бешамела
Загрейте маслото и зехтина на умерен огън. Добавете брашното наведнъж и разбъркайте около 30 секунди. На тънка струйка налейте хладкото мляко, като бъркате непрекъснато. Когато сосът се сгъсти, овкусете със сол, бял пипер и индийско орехче.
Редене и печене
Намажете тава /30×18 см/ с малко зехтин.
Подредете половината патладжани на дъното.
Поръсете с ⅓ от сиренето.
Изсипете месния сос и разпределете равномерно.
Подредете втората половина патладжани и поръсете с още сирене.
Залейте с бешамела и поръсете с останалото сирене.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35-40 минути, докато бешамелът стане златист.
Оставете да изстине поне 10-15 минути преди сервиране.
Гръцката мусака е едно от емблематичните ястия на Средиземноморието. Въпреки че съществуват различни варианти на Балканите, нейният оригинален вкус с патладжани и сос бешамел я прави уникална. Ако искате да опитате автентичната гръцка рецепта, следвайте стъпките и се насладете на ястието, което е любимо в цял свят!