
Великденските пости са време за пречистване на тялото и духа, но това не означава, че трябва да се лишаваме от вкусни и питателни ястия. Една от най-добрите алтернативи на месните ястия е пълненият патладжан с нахут, домати и чесън. Тази рецепта съчетава простотата на постната кухня с богатството на вкусове, които ще зарадват сетивата ви.
Необходими продукти за 4 порции:
– 2 големи патладжана
– 200 г сварен нахут (или от консерва, добре отцеден)
– 2 средно големи домата
– 3 скилидки чесън
– 1 малка глава лук
– 2 с. л. зехтин
– 1 ч. л. пушен червен пипер
– ½ ч. л. кимион
– Сол и черен пипер на вкус
– Пресен магданоз или кориандър за поръсване
Начин на приготвяне:
- Подготовка на патладжаните – Разрежете патладжаните на половина по дължина и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността, като оставите тънък ръб. Намажете ги леко със зехтин и запечете във фурна на 200°C за около 15 минути, докато омекнат.
- Приготвяне на плънката – Нарежете издълбаната вътрешност на патладжаните на ситно. Загрейте зехтина в тиган и запържете нарязания лук и чесън до златисто. Добавете патладжановата сърцевина, нарязаните на кубчета домати и сварения нахут. Овкусете с пушен червен пипер, кимион, сол и черен пипер. Гответе 10-15 минути, докато плънката се сгъсти.
- Пълнене и запичане – Напълнете предварително запечените патладжани със сместа, разпределяйки я равномерно. Върнете ги във фурната за още 10-15 минути, докато повърхността леко се запече.
- Поднасяне – Поръсете с пресен магданоз или кориандър и сервирайте топли. Подходящи са както като основно ястие, така и като гарнитура към други постни предложения.
Ползи за здравето
Патладжанът е богат на фибри и антиоксиданти, нахутът осигурява необходимите протеини и минерали, а доматите и чесънът добавят витамини и полезни съединения, укрепващи имунната система.
Тази рецепта е идеална за пости, защото е питателна, лесна за приготвяне и изключително вкусна. Насладете се на празничната трапеза с балансирано и здравословно ястие!
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм