Препълването на килера доведе до запълване капацитета и на фризера по време на пандемията и това означава, че замразените хранителни продукти като „Лазанята на Стафър“, „Горещите джобове и баничките на Мари Календър“ незабавно се разграбват от рафтовете на магазините, пише “CNN”.
Американците вече хвърлиха 15,5 милиарда долара за замразена храна през 11-те седмици на блокиране, които приключиха на 16 май 2020 г., което е увеличение с 40,2% спрямо същия период от миналата година, сочат данните на Nielsen.
Това е добра новина за този тип продукти, тъй като в последните години потребителите избират алтернативи на замразените продукти, които да бъдат по-здравословни и по-свежи за трапезата. В резултат на това вечерята пред телевизора е станала значително по-различна от това, което сме свикнали да виждаме. Сега чиниите са препълнени с пържоли от Солсбъри с гарнитура от грах, моркови и картофено пюре, пици от карфиолово тесто, питки от броколи, чиа и здравословни хапки от яйчен белтък.
Настоящото положение за пазаруване може много добре да покаже колко купувачи ще се отклонят от сантименталните си фаворити и ще се придържат към новите си хранителни навици след пандемията.
“Това е здрав сегмент, който се превръща в най-големият експеримент в историята си”, заяви пред “CNN Business”Джон Кармайкъл, президент на отдела по храните на Nestlé.
В резултат на затварянето на ресторантите и последвалите мерки за престой у дома, около 10% повече от общото хранене на американците се е преместило в домашни условия, според NPD Group. Хората купуват толкова замразена храна, че им трябва повече пространство, за да я складират. В началото на април продажбите на фризери са се увеличили със 195% спрямо същия период миналата година, показват данните на Nielsen.
Вниманието е добре дошло за компания като Nestlé, която много време се опитва да събуди съзнанието на потребителите за стоки, които сега се доставят по домовете на хората и се консумират от техните семейства. Те са подходящи дори за хора, които търсят по-здравословни варианти на храненето си, уточнява изданието. През последните четири до пет години Nestlé добавя нови продукти или оправя някои рецепти за премахване на изкуствени аромати и оцветители, свива списъците на съставките и добавя още и различни видове протеини.
“Когато кризата настъпи първоначално, хората жадуваха за комфорт и неща, които познават”, казва Кармайкъл, отбелязвайки продукти като Stouffer’s, Hot Pockets и DiGiorno, които отбелязаха рекорди в продажбите. Но сега моделирането и данните на Nestle показват, че хората започват да поставят по-голям акцент върху храненето.
Това би било добре за новата линия на Nestlé – Life Cuisine, която стартира през април. В нея има 15 рецепти, отговарящи на четири диетични категории: нисковъглехидратни, високопротеинови, безглутенови и безмесни продукти.
“Life Cuisine е добре позициониран за “когато потребителите излязат от тази фаза на уседналост и търсят разнообразие”, обяснява още Кармайкъл.
Но поддържането на лоялността на потребителите към тези продукти след пандемията, когато хората ще имат повече възможности, може да бъде предизвикателство. Когато Андреа Сандрин, от Бойнтън Бийч, Флорида, се подготвяше за мерките за престой у дома, тя влезе в “режим на презапасяване” просто по навик.
“Тогава разбрах, че всъщност мога да си купя замразена храна, защото очаква положението да продължи”, казва 48-годишната Сандрин пред CNN Business.
Нейното семейство купува продукти като замразени пици и сладолед, но тя не очаква тези тенденции за закупуване да продължат.
“Не сме склонни да ядем много замразени храни”, казва тя и добавя, че е по-вероятно да приготви ястия вкъщи, след което да ги замрази.
“Условията за дистанционна работа и обучение в ерата на пандемията поставя допълнителен акцент върху удобството”, заяви Боб Нолан, старши вицепрезидент по наука за търсене на марките Conagra и производител на замразени храни.
В резултат на това продажбите на замразена храна на Conagra са се увеличили с 45% през последните 10 седмици, които приключиха на 17 май, заяви компанията, позовавайки се на данните за продажбите на фирмата IRI за проучване на пазара.
Някои от марките, които виждат най-големите скокове в продажбите си, са PF Chang със 113% ръст през този период от 10 седмици; безмесният производител Гардейн – до 62 на стос; Бертоли – 34%; скок и Банкет – увеличение с 23%.
“Консумацията на комфортната храна доби повече значение за хората от здравето и желанието за по-добър начин на живот”, казва Нолан.
Дори когато ресторантите започват да се отварят, Нолан е оптимист.
“Мисля, че замразената храна беше доста застояла преди пет години”. каза той. “Ние работихме много усилено през последните четири години за модернизиране на този сегмент”, категоричен е още той.