
Днес в Станционната градина на Стара Загора се проведе първото издание на уникален кулинарен празник, посветен на местния деликатес – свинските уши. Събитието привлече стотици жители и гости, които имаха възможност да се насладят на традиционното мезе, приготвено по автентични рецепти от опитни готвачи от различни заведения в града, предаде „БТА“.
Шеф Николай от село Дълбоки разкри тайната на перфектните свински уши:
„Първо ги сваряваме, но най-важното е да имаме качествено месо. След това ги запичаме на скара с ароматни подправки и лук. Те са чудесно мезе както за вино, така и за бира.“
Сред посетителите беше и Геновева Митева, родом от Стара Загора, която сподели своите впечатления:
„За нас това е обичайно ястие. В други региони може да го намират за странно, но ние си го обичаме. Надявам се този празник да се превърне в традиция.“
Фестивалът предложи богата културна програма. Фолклорни състави, сред които ансамбъл „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, зарадваха присъстващите с традиционни български песни и танци. Освен това, гостите имаха възможност да разгледат фермерски пазар, предлагащ натурален пчелен мед, ръчно изработени соеви свещи и сувенири с българска шевица.
Събитието завърши с много усмивки и обещание за още по-мащабно издание догодина.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм