Все по трудно може да бъде открит патладжан по щандовете за зеленчуци в страната, а там където го има, достига до 10 лева за кг, съобщи „NOVA“.
Според търговци една от основните причини е липсата на внос от Турция и Гърция през последния месец. В същото време високите цени отказват клиентите, които все по-рядко го купуват и поради тази причина той не е атрактивен за предлагане.
Родното производство също не е особено високо. Зеленчукопроизводители твърдят, че отглеждането му в България не е рентабилно, тъй като той се купува главно в сезона на производство на консерви, но след това търсенето спира и патладжанът гние по полето.
„Имаше колеги, които се занимаваха и отглеждаха доста декари. Казаха, че консервените фабрики, които са изкупували продукцията им, не плащали достатъчно добра цена и се отказаха“, заяви зеленчукопроизводител от Варна.
Друга причина за намаленото производство е, че е сложен за отглеждане. Според специалисти той пониква трудно и има дълъг вегетационен период, което повишава цената му на пазара. Поради тази причина тази култура заема и много малък процент от залаганите масиви.