Туршията е не само традиция, но и вкусно допълнение към зимните трапези. Комбинацията от карфиол и моркови е класическа, балансирана и предлага свежест и хрупкавост през студените месеци. Ето как да приготвите перфектната туршия с тези зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кг карфиол;
- 500 г моркови;
- 1-2 чушки /по избор/;
- 4-5 скилидки чесън;
- 1 връзка магданоз;
- 1,5 л вода;
- 500 мл ябълков или винен оцет;
- 3 с.л. сол;
- 2 с.л. захар;
- 10-12 зърна черен пипер;
- 2-3 дафинови листа;
- 1 ч.л. синапено семе /по желание/
Начин на приготвяне:
- Подготовка на зеленчуците – Карфиолът се разделя на малки розички, а морковите се обелват и нарязват на кръгчета или пръчици, в зависимост от предпочитанията ви. Ако използвате чушки, ги нарежете на лентички. Чесънът се обелва и нарязва на половинки, а магданозът се накъсва на едро.
- Стерилизация на бурканите – Преди да започнете с туршията, е важно бурканите да бъдат добре измити и стерилизирани. Най-лесният начин е да ги поставите във фурна на 100°C за около 15 минути или да ги изварите в голям съд.
- Приготвяне на маринатата – В голяма тенджера смесете водата, оцета, солта, захарта, черния пипер, дафиновите листа и синапеното семе. Оставете сместа да заври и варете за около 5 минути, за да се разтворят солта и захарта и за да се смесят вкусовете.
- Нареждане на зеленчуците – В подготвените буркани подредете карфиола и морковите, като между тях поставяте скилидки чесън и листа магданоз. Ако обичате по-пикантен вкус, може да добавите и чушки.
- Заливане с марината – След като зеленчуците са наредени, залейте ги с горещата марината, като се уверите, че всички са добре покрити с течността. Затворете бурканите с капачки.
- Стерилизиране на бурканите – След като бурканите са напълнени и затворени, ги поставете в голям съд с вода, като нивото на водата трябва да покрие половината от височината на бурканите. Варете ги около 10-15 минути на умерен огън.
- Съхранение – След като бурканите се охладят, съхранявайте ги на хладно и тъмно място. Туршията е готова за консумация след около 2 седмици, когато зеленчуците са добре овкусени.
Съвети за перфектна туршия:
- Избор на карфиол и моркови – Избирайте свежи и твърди зеленчуци, за да запазите хрупкавостта на туршията.
- Регулиране на вкуса – Ако предпочитате по-сладка туршия, можете да увеличите количеството захар в маринатата.
- Добавяне на аромат – За по-богат аромат можете да добавите малко целина или да използвате различни подправки като кориандър и копър.
С тази рецепта ще приготвите вкусна и хрупкава туршия с карфиол и моркови, която ще бъде идеалното допълнение към зимната ви трапеза.
Лесна рецепта за енергийна напитка: Как да приготвите джинджифилови шотове у дома