Перфектната туршия с карфиол и моркови – тайни за приготвяне

Туршията с карфиол и моркови ще бъде идеалното допълнение към зимната ви трапеза

0
8042
Туршия с карфиол и моркови
Туршия с карфиол и моркови. Снимка: Архив

Туршията е не само традиция, но и вкусно допълнение към зимните трапези. Комбинацията от карфиол и моркови е класическа, балансирана и предлага свежест и хрупкавост през студените месеци. Ето как да приготвите перфектната туршия с тези зеленчуци.

Необходими продукти:

  • 1 кг карфиол;
  • 500 г моркови;
  • 1-2 чушки /по избор/;
  • 4-5 скилидки чесън;
  • 1 връзка магданоз;
  • 1,5 л вода;
  • 500 мл ябълков или винен оцет;
  • 3 с.л. сол;
  • 2 с.л. захар;
  • 10-12 зърна черен пипер;
  • 2-3 дафинови листа;
  • 1 ч.л. синапено семе /по желание/

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зеленчуците – Карфиолът се разделя на малки розички, а морковите се обелват и нарязват на кръгчета или пръчици, в зависимост от предпочитанията ви. Ако използвате чушки, ги нарежете на лентички. Чесънът се обелва и нарязва на половинки, а магданозът се накъсва на едро.
  2. Стерилизация на бурканите – Преди да започнете с туршията, е важно бурканите да бъдат добре измити и стерилизирани. Най-лесният начин е да ги поставите във фурна на 100°C за около 15 минути или да ги изварите в голям съд.
  3. Приготвяне на маринатата – В голяма тенджера смесете водата, оцета, солта, захарта, черния пипер, дафиновите листа и синапеното семе. Оставете сместа да заври и варете за около 5 минути, за да се разтворят солта и захарта и за да се смесят вкусовете.
  4. Нареждане на зеленчуците – В подготвените буркани подредете карфиола и морковите, като между тях поставяте скилидки чесън и листа магданоз. Ако обичате по-пикантен вкус, може да добавите и чушки.
  5. Заливане с марината – След като зеленчуците са наредени, залейте ги с горещата марината, като се уверите, че всички са добре покрити с течността. Затворете бурканите с капачки.
  6. Стерилизиране на бурканите – След като бурканите са напълнени и затворени, ги поставете в голям съд с вода, като нивото на водата трябва да покрие половината от височината на бурканите. Варете ги около 10-15 минути на умерен огън.
  7. Съхранение – След като бурканите се охладят, съхранявайте ги на хладно и тъмно място. Туршията е готова за консумация след около 2 седмици, когато зеленчуците са добре овкусени.

Съвети за перфектна туршия:

  • Избор на карфиол и моркови – Избирайте свежи и твърди зеленчуци, за да запазите хрупкавостта на туршията.
  • Регулиране на вкуса – Ако предпочитате по-сладка туршия, можете да увеличите количеството захар в маринатата.
  • Добавяне на аромат – За по-богат аромат можете да добавите малко целина или да използвате различни подправки като кориандър и копър.

С тази рецепта ще приготвите вкусна и хрупкава туршия с карфиол и моркови, която ще бъде идеалното допълнение към зимната ви трапеза.

Продължава се инженеринговият договор за реализацията на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments