Руската салата навлиза в България с белогвардейците през 20-те години на 20-ти в., разказа пред БНР Албена Шкодрова, която е автор на изследване за този кулинарен специалитет като културологичен и политически феномен.
„Изследвам готварските книги от доста време и намерих данни, което е нещо ново и не е публикувано, че руската салата идва в България през 20-те години на 20-ти век. Първата рецепта е от 1925 г. от готварска книга на Теодора Петкова. Публикуването съвпада с голяма вълна от белогвардейци, които идват у нас“.
Белогвардейците са част от елитната руска войска, която по време на Октомврийската революция са озовава на територията на Турция, а по-късно бяга в Европа през България.
„Голяма група много светски хора се появява в София, те се превръщат в паркетните лъвове на столицата. От тогава съществува модата на руската салата и моето предположение, е че те са я донесли и популяризирали. В споменатата книга има много руски рецепти, дворянски руски рецепти, които по-късно не се появяват“, каза Шкодрова.
Но руската салата навлиза в живота на българина и готварска книга от 30-та година съобщава, че тя вече редовно е сервирана на обществени събирания в София и може да се купи в магазините. Което означава, че е започнало и индустриално производство. Това частно производство е прекъснато през 1944 г., а по-късно подновено в рамките на комунистическата индустрия.
„Сега това е най-купуваната готова салата, тя е част от делничното, не от празничното меню“, каза Шкодрова.
По думите ѝ в България наричат тази салата, която по произход е от Франция, руска, защото е донесена от руските белогвардейци.
„Но това не е само в България, а навсякъде извън Съветския съюз, и само в Русия тя е „Оливие“, на името на френскоговорящ готвач, който тогава е бил главен готвач на най-престижния и голям луксозен ресторант в Москва – „Ермитаж“, защото се твърди, че е негова рецепта… Оливие е смятан за французин, но през последните години има усилия да бъде видян и като белгиец. Но истината е, че за него няма достоверни данни, всичко е спекулация“, обясни Шкодрова, която живее в Белгия.
По думите на авторката на проучването „Активистки подход към живота на руската салата в културата и всекидневието на България в XX век“ основният източник за рецептата на салатата „Оливие“ е руският журналист и етнограф Владимир Гиляровски от края на XIX в.