Този летен плод носи куп ползи за здравето. Може да се консумира и под формата на сок целогодишно. Консумацията на червена боровинка укрепва имунитета, пречиства бъбреците, помага при цистит и възпалителни заболявания.
Ползи от червената боровинка
Сокът от червена боровинка може да бъде полезен при инфекции на пикочните пътища, включително възпаление на пикочния мехур – цистит, съобщава руският лекар Алексей Водовозов.
„Учени от Австралия и Финландия анализираха данни от три хиляди жени, участвали в 20 проучвания. 18 от тях показват, че пиенето на сок от червени боровинки може да намали риска от рецидиви на цистит. Напитката намалява честотата на инфекции на пикочните пътища с 54% в сравнение с липса на лечение и с 27% в сравнение с плацебо. Наличието на плацебо група, която приема подобен на червена боровинка сок без активните съставки, елиминира плацебо ефекта. Авторите на работата подчертаха, че не знаят механизма на откритата от тях връзка и призоваха за допълнителни изследвания“, казва специалистът.
Какво трябва да се пие, когато ви болят бъбреците?
Червените боровинки, поради високото си съдържание на витамин С, са отлична превенция, която укрепва имунната система, активира и повишава защитните функции на организма.
Сироп, сок и плодова напитка от този плод се използват широко за лечение на различни настинки. Напитките имат антипиретични, противовъзпалителни и възстановителни ефекти. Плодовият сок и сиропът от червени боровинки се използват и като противовъзпалително средство, при недостиг на витамини и възпалителни заболявания, за понижаване на температурата и заглушаване на общите симптоми на заболяването. При лечение на респираторни заболявания (например възпалено гърло) е добре да ядете боровинки с мед.
Сокът от червена боровинка и плодовата напитка предотвратяват развитието на патогенни бактерии и микроби. Смята се, че кожните лезии и изгаряния се лекуват по-бързо, ако пациентите редовно ядат боровинки, тъй като те съдържат най-голямо количество фенол сред всички горски плодове и плодове. Фенолът има изразени бактерицидни свойства.
Редовната консумация на червени боровинки подобрява апетита и храносмилането. Увеличава се производството на стомашен сок и панкреатичен сок. Поради това се препоръчва да се използва за хора, страдащи от ниска киселинност на стомашния сок, както и за хора с възпаление на панкреаса. Червените боровинки също имат диуретичен и бактерициден ефект и съответно са полезни при пиелонефрит и подобни заболявания.
Тайните на едно растение: От заздравяване на кожата и косата до подобряване на храносмилането
[…] Ползите от един малък плод: Помага при цистит, инфекции… […]