Ползите от семките на пъпеша и корите на динята: Как да ги използваме правилно

Хранителни предимства на семките от пъпеш и корите от диня и научете как да ги включите във вашата ежедневна диета

0
384
Диня и пъпеш
Илюстративна снимка

Семките от пъпеш и корите от диня често се считат за отпадъци, но те са изключително полезни и хранителни. Включването им в диетата ви може да донесе множество ползи за здравето. В тази статия ще разгледаме как тези части на плодовете могат да подобрят вашето здраве и как да ги включите в ежедневното си меню.

Ползи от семките на пъпеш

Богати на хранителни вещества – семките от пъпеш са източник на важни хранителни вещества. Те съдържат протеини и полезни мазнини, които са необходими за нормалното функциониране на организма. Семките са също богати на минерали като магнезий, калий и цинк. Магнезият подпомага здравето на костите, калият е важен за сърдечно-съдовото здраве, а цинкът укрепва имунната система.

Подобряване на храносмилането – богати на фибри, семките от пъпеш могат значително да подобрят вашето храносмилане. Фибрите подпомагат регулирането на чревната функция и предотвратяват запек. Консумирането на семки като част от балансирана диета може да улесни редовното движение на червата и да подобри общото храносмилателно здраве.

Поддържане на сърдечното здраве – семките от пъпеш съдържат ненаситени мастни киселини, които помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) и подобряване на сърдечното здраве. Те също така съдържат антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и намаляват риска от хронични заболявания.

Подобряване на имунната система – цинкът, който се съдържа в семките от пъпеш, играе ключова роля в укрепването на имунната система. Той подпомага производството на клетки, които защитават организма от инфекции и заболявания.

Ползи от корите на диня

Богати на хранителни вещества – корите от диня са богати на витамини A, C и B6. Витамин A подобрява здравето на кожата и очите, витамин C подпомага имунната система, а витамин B6 играе важна роля в метаболизма. Освен това, корите съдържат магнезий, който е важен за много телесни функции.

Антиоксидантни свойства – корите от диня са богати на антиоксиданти като ликопен и цитрулин. Ликопенът може да подобри здравето на сърдечно-съдовата система, а цитрулинът помага за намаляване на мускулната болка и възпалението след физическо натоварване.

Подобряване на храносмилането и хидратацията – корите от диня съдържат фибри, които подпомагат здравословното храносмилане и могат да предотвратят запек. Освен това, корите съдържат голямо количество вода, което допринася за хидратацията на организма, особено през горещите летни месеци.

Как да включите семките и корите в диетата си

Семките от пъпеш могат да се консумират сурови или печени. Печенето подобрява вкуса им и ги прави хрупкави. Те могат да се добавят към мюсли, кисело мляко или салати за допълнителна текстура и хранителни вещества.

Корите от диня могат да се използват в смутита и сокове. Нарежете ги на малки парчета и ги добавете в блендер заедно с други плодове и зеленчуци. Те могат също да се добавят към салати за допълнителна хрупкавост или да се мариноват в оцет и подправки за вкусен деликатес.

Включването на семки от пъпеш и кори от диня в диетата ви е лесен начин да увеличите приема на хранителни вещества и да подобрите здравето си. Те са вкусен и здравословен начин да намалите хранителните отпадъци, като се възползвате от всичко, което тези плодове могат да предложат. Опитайте различни рецепти и начини на приготвяне, за да се насладите на всичките им ползи.

Един от най-популярните суперплода по нашите ширини: Защо трябва да се яде всеки ден?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments