Постни зелеви сарми: Рецепта с гъби и ориз за здравословна трапеза

Тази рецепта е чудесна за постите или за всички, които предпочитат леката и растителна храна

0
6870
Зелеви сарми
Зелеви сарми. Снимка: wikimedia commons

В българската кухня зимата е времето на топлите ястия, които ни стоплят сърцето и душата. Постните зелеви сарми с гъби и ориз са едно от онези ястия, които не само ни връщат към традициите, но и внасят уют на трапезата. Тази рецепта е чудесна за постите или за всички, които предпочитат леката и растителна храна.

Необходими продукти:

  • 1 голяма кисела зелка (или 10-15 листа, в зависимост от размера);
  • 1 ч.ч. ориз (за предпочитане бял или смесен);
  • 200 г пресни гъби (печурки, кладница или други по избор);
  • 1 глава лук;
  • 2-3 скилидки чесън;
  • 2 с.л. олио или зехтин;
  • 1 морков;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. сушен джоджен;
  • 1 ч.л. чубрица;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 2-3 ч.ч. топла вода или зеленчуков бульон;
  • 1 дафинов лист.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зелевите листа – Изберете подходящи по размер листа от киселата зелка. Ако са прекалено големи, ги разделете на две. Отстранете твърдите жилки в основата, за да се сгъват по-лесно.
  2. Плънката – Нарежете лука, моркова и чесъна на ситно. Загрейте олиото в дълбок тиган и задушете зеленчуците до омекване. Добавете нарязаните на дребно гъби и продължете да готвите, докато водата от тях се изпари. Прибавете измития ориз, червения пипер и подправките. Разбъркайте добре и налейте половин чаша вода. Оставете сместа да къкри на слаб огън, докато оризът поеме течността. Свалете от котлона и оставете да се охлади леко.
  3. Сгъване на сармите – Вземете зелев лист, сложете 1-2 супени лъжици от плънката в средата и внимателно завийте сарма – първо сгънете страничните краища, а след това навийте на руло. Повторете с останалите листа и плънка.
  4. Готвене – На дъното на дълбока тенджера сложете няколко зелеви листа, за да не залепват сармите. Наредете ги плътно една до друга. Между редовете може да добавите дафинов лист за допълнителен аромат. Залейте с топла вода или зеленчуков бульон, докато почти покрие сармите. Притиснете с чиния, за да не се разместват по време на готвенето. Покрийте с капак и оставете да къкрят на слаб огън около 40-50 минути.
  5. Сервиране – Поднесете постните зелеви сарми с резен лимон или с малко лют червен пипер за допълнителна свежест и пикантност. Те са вкусни както топли, така и студени, а на следващия ден ароматите им стават още по-наситени.

Съвети:

  • Ако предпочитате по-богат вкус, можете да добавите към плънката и шепа стафиди или нарязани орехи.
  • За веган версия с по-кремообразна текстура, опитайте да добавите малко доматено пюре към плънката.

Постните зелеви сарми с гъби и ориз са не просто ястие – те са празник на българската традиция и любовта към домашно приготвената храна. Опитайте и се насладете на този класически вкус!

Туршия с лук: Тайните на перфектната зимнина

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments