Предложение: Бакшишът в заведенията да бъде включен в касовия бон

0
1096
Бакшиш
Снимка: Pixabay

Бакшишът може да се регламентира по два начина. Първият е да бъде включен в касовия бон, а вторият – да бъде урегулиран от НАП. Това коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов за „бТВ“.

От години практиката да има задължителен бакшиш съществува в Западна Европа. По думите му клиентите в ресторантите в чужбина знаят какъв процент бакшиш да оставят, защото редовно той е записан на касовия бон или в менюто. Според него трябва да се вземе решение дали бакшишът ще бъде обложен с данък или директно ще отива при работника.

Другата възможност е от Приходната агенция да приемат, че бакшишът ще е например 8 процента и при инспекция оборотът да има отклонение с този процент, добави той. Алибегов изтъкна, че по време на проверки, всичко над касовата наличност търпи сериозни глоби, като междувременно търговецът се санкционира за нещо, за което няма отношение.

Сега има вариант да оставим бакшиш, ако искаме, но по закон това е забранено, защото нарушава касовата наличност, обясни още експертът. Той смята за ненормален фактът, че сервитьорите трябва да разделят парите за бакшиш от сметката, защото го е страх от инспекция.

Предложенията се правят, за да се улесни бизнеса, добави Алибегов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments