Няма опасни храни по търговските обекти. Понякога се появяват такива с изтекъл срок на годност или с някакво бактериално заболяване. Всичко е въпрос на количество и вреден прием. Това заяви специалистът по хранене професор Донка Байкова пред „БНТ“.
Байкова твърди, че ако при едно хранене приемем няколко десетки Е-та, те могат да доведат до стомашно неразположение. Ако обаче сме внимателни при количеството и комбинациите, които слагаме в устата си, те няма как да ни повлияят.
Жената коментира и случая с починалото дете в село Кардам. Според нея е невъзможно трагичният инцидент да е породен от хранително натравяне. Не изключва обаче възможността да се е случило заради препарат за защита на растенията, пестициди или бързо действащи токсикологични агенти.
Специалистът препоръчва родителите да хранят децата си с натурални продукти, богати на цветовата гама. Да използват билкови отвари и да разчитат на нашенското производство, за да засилят имунитета на малките хора.