Производството на агнешко месо задоволява нуждите на над 90% от потреблението. Цените на 1 килограм месо на едро са между 5,50 и 6,50 лева, заяви съпредседателят на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите Симеон Караколев. Той уточни, че конкуренцията на нашия пазар е с вноса на македонско месо, при което доставна цена е с 20% по-ниска.
Производството на агнешко се е насочило спрямо потреблението, което е най-високо около Великден и Гергьовден. У нас консумацията на месото не е през цялата година. Нашата страна е на едно от последните места по употреба на агнешко и козе месо. Симеон Караколев коментира пред „БНР“:
„Трябва да се поощрява консумацията, да се възпитава младото поколение. Дори моето поколение забравя тези типично български ястия като овнешка яхния. Трябва да се прави нещо в тази посока и то трябва да е с взаимни усилия и между ресторантьорския и хотелиерския бранш, тъй като те са тези, които трябва вече да предлагат тези продукти, и като цяло Министерството на земеделието„.
Съпредседателят разясни, че секторът е с добро подпомагане, но производството е малко. България е отстъпила позициите си пред Румъния за арабския пазар, защото не може да произведе големи количества. В арабския свят се употребява този вид месо, но се предпочита да са на много ниски цени. Според Караколев нашата страна не може да се класира с тези цени на тези чуждестранни пазари. Той е категоричен, че секторът се развива и без конкретни национални цели.