Производството на храни и напитки у нас стигна 17% от добавената стойност в индустрията

0
92
Ирина Щонова
Ирина Щонова. Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Производството на храни и напитки в България отбелязва траен растеж през последните години и създава 17% от добавената стойност в индустрията.

Това обяви заместник-министърът на икономиката и индустрията . Тя бе официален гост на тържественото откриване на международните специализирани изложения “Месомания”, “Пътят на млякото”, “Булпек”, “Интерфуд&Дринк” и “Wine&Spirits Show”. Те ще продължат до 11 ноември в „Интер Експо Център“ в столицата.

Щонова допълни, че българската хранително-вкусова промишленост има и голям потенциал за създаване на работни места, привличане на инвестиции, насърчаване на малките и средните предприятия.

„Това е една традиционна за България промишленост и предприятията в нея допринасят за икономическото и социалното развитие на всеки един район от страната”.

От думите на заместник-министъра стана ясно още, че на този етап в бранша работят над 6000 фирми и 80 000 души. Тя обясни и че голяма част от предприятията в сектора са експортно ориентирани.

„Възстановяването на стари пазари и заемането на нови има жизненоважна роля за бранша“.

Ирина Щонова посети и обърна специално внимание на щанда на държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“. Тя разговаря с изпълнителния директор Ивайло Лилов и служители на предприятието.

По време на дискусията стана ясно, че ключовите продукти на фирмата, LB VIT, вече се произвежда с нова концепция – в по-удобна за потребителите разфасовка. „Ел Би Булгарикум“ е едно от дружествата в Държавната консолидационна компания, чийто принципал е Министерството на икономиката и индустрията.

В изложенията в София участват над 400 български и чуждестранни фирми от целия хранително-вкусов сектор.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments