Около 90 кг храна изхвърля един гражданин на България средно на година. Данните са взети от прочуване на Европейската комисия и цитирани от „БНР“.
Статистиката поставя страната ни малко под средното ниво на Европейския съюз, където се изхвърлят близо 130 килограма храна на човек. Най-големите прахосници са в Кипър, където превръщат в отпадък близо 400 килограма храна. След тях се нареждат Дания и съседна Гърция.
В проучването на ЕК се посочва, че разхищението на храна е проблем в глобален мащаб, който влияе негативно на околната среда, а също така и на финансите на потребителите, които не могат да си направят достатъчно добре сметката от какво се нуждаят. Изчисленията показват, че загубите за Европа възлизат на милиарди евро годишно.
Експерти съветват хората да влизат в магазина с предварителна идея и списък какво да купят, защото в противен случай стават жертва на маркетингови трикове, а в пазарската им количка се озовават ненужни продукти, само защото са на промоция и изглеждат изгодно. В крайна сметка голяма част от тях свършват в кофата за смет, заради изтекъл срок на годност, което на практика означава, че парите все пак са загубени.