Различна рецепта за Бъдни вечер – постни сарми от манголд с булгур

С настъпването на Бъдни вечер, българските семейства се събират около трапезата, за да споделят традиционни постни ястия

0
51
Сарми от манголд с булгур за Бъдни вечер
Сарми от манголд с булгур за Бъдни вечер. Снимка: Архив

С настъпването на Бъдни вечер, българските семейства се събират около трапезата, за да споделят традиционни постни ястия. Едно от тях, което впечатлява с вкуса и аромата си, са сармите. Въпреки че класически се приготвят с кисело зеле или лозови листа, манголдът /известен още като спанаково цвекло/ предлага свеж и интересен вариант за тази традиционна рецепта.

Сарми от манголд с булгур за Бъдни вечер

Необходими продукти:

  • 15-20 големи листа манголд;
  • 1 чаша булгур;
  • 2 глави лук;
  • 2 моркова;
  • 50 г орехови ядки;
  • 1/4 чаша стафиди (по желание);
  • 1/4 чаша олио или зехтин;
  • 1 ч.л. червен пипер;
  • 1 ч.л. чубрица;
  • Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на манголда: Измийте листата и отстранете дебелите жилки, за да се навиват по-лесно. Бланширайте ги за 1-2 минути в подсолена вряща вода, след което ги охладете в студена вода и отцедете.
  2. Приготвяне на плънката: Нарежете лука и морковите на ситно. В загрято олио задушете лука до прозрачност, добавете морковите и гответе още няколко минути. Прибавете булгура и разбъркайте добре. Добавете нарязаните орехови ядки и стафидите, ако използвате. Овкусете с червен пипер, чубрица, сол и черен пипер.  Налейте 1 чаша гореща вода, разбъркайте и оставете булгура да поеме течността, докато стане полуготов.
  3. Завиване на сармите: Поставете по една супена лъжица от плънката в основата на всеки лист манголд. Сгънете страничните краища навътре и завийте на стегнато руло.
  4. Готвене: Подредете сармите плътно в тенджера или глинен съд, като на дъното поставите няколко листа манголд. Залейте с топла вода или зеленчуков бульон, докато почти ги покрие. Поставете чиния отгоре, за да ги притисне, и варете на слаб огън около 40-50 минути.
  5. Сервиране: Поднесете сармите топли, поръсени с пресен магданоз или копър. По желание можете да ги сервирате с лимонови резенчета за допълнителна свежест.

Този вариант на постни сарми с манголд и булгур е не само вкусен, но и здравословен, като внася разнообразие на традиционната трапеза за Бъдни вечер. Манголдът придава нежност и лекота на ястието, а булгурът осигурява приятна текстура и богат вкус.

Опитайте тази рецепта и внесете нов вкус в празничната си вечеря, като същевременно запазите духа на българските кулинарни традиции.

Предпразнично – цените на основните храни се вдигат!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments