С настъпването на Бъдни вечер, българските семейства се събират около трапезата, за да споделят традиционни постни ястия. Едно от тях, което впечатлява с вкуса и аромата си, са сармите. Въпреки че класически се приготвят с кисело зеле или лозови листа, манголдът /известен още като спанаково цвекло/ предлага свеж и интересен вариант за тази традиционна рецепта.
Сарми от манголд с булгур за Бъдни вечер
Необходими продукти:
- 15-20 големи листа манголд;
- 1 чаша булгур;
- 2 глави лук;
- 2 моркова;
- 50 г орехови ядки;
- 1/4 чаша стафиди (по желание);
- 1/4 чаша олио или зехтин;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. чубрица;
- Сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
- Подготовка на манголда: Измийте листата и отстранете дебелите жилки, за да се навиват по-лесно. Бланширайте ги за 1-2 минути в подсолена вряща вода, след което ги охладете в студена вода и отцедете.
- Приготвяне на плънката: Нарежете лука и морковите на ситно. В загрято олио задушете лука до прозрачност, добавете морковите и гответе още няколко минути. Прибавете булгура и разбъркайте добре. Добавете нарязаните орехови ядки и стафидите, ако използвате. Овкусете с червен пипер, чубрица, сол и черен пипер. Налейте 1 чаша гореща вода, разбъркайте и оставете булгура да поеме течността, докато стане полуготов.
- Завиване на сармите: Поставете по една супена лъжица от плънката в основата на всеки лист манголд. Сгънете страничните краища навътре и завийте на стегнато руло.
- Готвене: Подредете сармите плътно в тенджера или глинен съд, като на дъното поставите няколко листа манголд. Залейте с топла вода или зеленчуков бульон, докато почти ги покрие. Поставете чиния отгоре, за да ги притисне, и варете на слаб огън около 40-50 минути.
- Сервиране: Поднесете сармите топли, поръсени с пресен магданоз или копър. По желание можете да ги сервирате с лимонови резенчета за допълнителна свежест.
Този вариант на постни сарми с манголд и булгур е не само вкусен, но и здравословен, като внася разнообразие на традиционната трапеза за Бъдни вечер. Манголдът придава нежност и лекота на ястието, а булгурът осигурява приятна текстура и богат вкус.
Опитайте тази рецепта и внесете нов вкус в празничната си вечеря, като същевременно запазите духа на българските кулинарни традиции.