Разликата между пастьоризирано и ултрапастьоризирано мляко: Какво да изберем?

Научете какви са разликите между пастьоризираното и ултрапастьоризираното мляко и защо „Ел Би Булгарикум“ избира класическата пастьоризация за своите продукти

0
79
Мляко
Мляко. Снимка: Pixabay

Млякото е неизменна част от ежедневието на много българи, които все повече обръщат внимание на здравословните качества на продуктите, които консумират. Сред разнообразието на млечни продукти, все по-често потребителите избират продуктите на „Ел Би Булгарикум“. Но дали сме достатъчно информирани за начините на производство на прясното мляко и значението на термините, изписани на етикетите?

Какво означава „ултрапастьоризирано“ /UHT/ мляко?

Един от въпросите, който си задават много потребители, е каква е разликата между пастьоризираното и ултрапастьоризираното мляко и кое от двете е по-добър избор. Учените от Центъра за научна и развойна дейност към „Ел Би Булгарикум“ разясняват, че пастьоризацията е процес на термична обработка, който цели значително намаляване или унищожаване на микроорганизмите в суровото мляко. Тази обработка не само удължава трайността на млякото, но и гарантира неговата безопасност за консумация.

Разлики между пастьоризираното и ултрапастьоризираното мляко

Класическата пастьоризация на млякото се извършва при температури около 85 °С, докато при UHT-ултрапастьоризираното мляко температурите са значително по-високи, достигайки между 100°С и 130°С. Основното предимство на класическата пастьоризация е запазването на хранителните вещества като протеини, витамини и лактоза. От друга страна, UHT-режимът значително удължава трайността на млякото, като го стерилизира и унищожава всички микроорганизми. Въпреки това, този процес води до премахване на животворните микроорганизми и пълното унищожаване на микрофлората.

Защо „Ел Би Булгарикум“ избира класическата пастьоризация?

„Ел Би Булгарикум“ се стреми към максимално запазване на хранителните вещества и качеството на своите продукти, поради което компанията не работи с ултрапастьоризирано мляко. Изборът на класическа пастьоризация е част от ангажимента им към потребителите за предоставяне на здравословни и качествени млечни продукти.

Изборът между пастьоризирано и ултрапастьоризирано мляко зависи от предпочитанията на потребителите. Въпреки че UHT-ултрапастьоризираното мляко има по-дълъг срок на годност, „Ел Би Булгарикум“ залага на класическата пастьоризация, за да гарантира, че техните продукти запазват максимално полезните си съставки и предлагат най-доброто качество на своите клиенти.

Внимание: Опасно сирене на пазара в България! Как да го познаем?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments