Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка“ в регистъра на храните с традиционно специфичен характер /ХТСХ/, който е част от Схемите за качество. Това е шестата храна, регистрирана от България, съобщиха от Министерството на земеделието. По този начин продуктът се защитава от фалшифициране и злоупотреба.
Тази луканка е пресован сурово-сушен и сурово-пушен месен продукт. Приготвя се от раздробено говеждо или биволско месо и свинско месо, натурални подправки и спомагателни суровини. Има характерен, умерено солен вкус и изразен аромат. Традиционният начин на производство при процеса на сушене и опушване е направил този вид продукт уникален за България. „Троянска луканка“ е произведена за първи път от майстор Илия Таслаков в Троян. Той е един от най-старите производители на луканка в страната. През 1883 година е внесъл в България машините за мелене на месо.
По традиция производството на луканката се осъществява сезонно в естествени сушилни в балканските региони с подходящи климатични условия.
Инициативата за регистрация на „Луканка Троянска“/„Троянска луканка“ като ХТСХ е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което подаде заявление в Министерство на земеделието през месец януари 2020 г.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка на ЕК с общо 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.