Рекордни цени на зеленчуците и карфиола: Туршията тази зима – лукс или традиция?

Ще намерят ли хората алтернативи или ще продължат с домашното приготвяне?

0
465
Зеленчуци, туршия
Илюстративна снимка

С настъпването на есента и приближаването на зимата, жителите на Северозападна България започват своята подготовка за студените месеци. Една от най-важните традиции в този регион е приготвянето на кисела туршия – неизменна част от зимната трапеза. Тази година обаче, високите цени на зеленчуците, особено на карфиола, затрудняват много домакинства. Филка Стоянова от врачанското село Лиляче споделя пред „NOVA“:

„Намерих го на 4 лева на пазара. Миналата година беше 2.50 лв. и купих направо 7 килограма.“

Удар по традиционната зимна туршия

Филка вече е направила първите си 16 буркана от любимата на семейството туршия, но на значително по-висока цена.

„Само за първите буркани карфиолът, зелето и морковите ми излязоха над 30 лева“, обяснява тя. Цената на карфиола се е удвоила в сравнение с миналата година, а за останалите продукти разходите също са значителни. За щастие, Филка произвежда сама чушки и така е успяла да спести разход от 3 лева на килограм за този зеленчук.

Въпреки финансовите предизвикателства, тя не се отказва:

„Цялото семейство много обича туршията, така че ще направя всичките нужни буркани за зимата, въпреки високите цени.“

Тя обаче не крие притеснението си:

„Не съм сигурна как да заменя карфиола в рецептата, ако стане още по-скъп.“

Високите цени остават стабилни

Търговците на пазара потвърждават, че трудно биха могли да намалят цените на зеленчуците.

„Цените зависят от производителите, които имаха тежко стопанско лято“, споделят те. Според тях, дори и да има спад в цените, той ще бъде незначителен. Това означава, че тази година буркан домашна туршия ще струва на домакинствата около 3-4 лева, което значително повишава разходите за традиционната зимна подготовка.

Традицията продължава, въпреки трудностите

Въпреки високите цени, Филка и много други домакини от региона не планират да се откажат от приготвянето на домашна туршия.

„Туршията е част от нашата традиция. Винаги я правим за зимата, защото няма по-добро усещане от това да седнеш на масата със семейството и да се насладиш на домашно приготвена храна, дори когато цените са високи“, казва тя с усмивка.

Тази година домашната туршия ще бъде по-скъпа от обикновено, но за хора като Филка Стоянова, вкусът и традицията са по-ценни от парите.

„Цената за туршията излиза царска“, коментира тя, но това не я спира да следва дългогодишните си традиции.

Линията на бедност се повишава: Разшири социалната подкрепа за хората с увреждания

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments