Рецепта за диетична запеканка – лека и вкусна храна за всяка трапеза

0
1825
Запеканката
Запеканката. Снимка: Искра.бг

Запеканките са отличен избор за бързо и лесно приготвяне на здравословна храна, която е едновременно питателна и вкусна. Тази рецепта за диетична запеканка съчетава лекота, богатство на витамини и ниско съдържание на калории. Идеална е за обяд или вечеря, когато искате нещо леко, но засищащо.

Необходими продукти:

500 г тиквички (настъргани)
2 моркова (настъргани)
200 г извара (нискомаслена)
100 г овесени ядки
3 яйца
1 глава лук (ситно нарязан)
1 чушка (ситно нарязана)
2 скилидки чесън (смачкани)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сух копър или пресен (по избор)
1 ч.л. зехтин (за намазване на формата)

Начин на приготвяне:

Подготовка на продуктите:

Настържете тиквичките и морковите, след което ги изстискайте добре, за да премахнете излишната вода. Това ще предотврати прекаленото омекване на запеканката.

В голяма купа смесете тиквичките, морковите, изварата, овесените ядки, яйцата, лука, чушката и чесъна.

Подправки:

Добавете сол, черен пипер и копър. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.

Подготовка на формата:

Намажете форма за печене със зехтина или използвайте хартия за печене.
Печене:

Изсипете сместа в подготвената форма и я загладете с шпатула. Загрейте фурната на 180°C и печете за около 30-40 минути, докато запеканката придобие златист цвят.
Сервиране:

Оставете запеканката да изстине за 10 минути преди да я нарежете. Може да я сервирате топла или студена, с чаша кисело мляко или свежа салата.

Защо тази рецепта е диетична?

Ниско съдържание на мазнини: Използва се нискомаслена извара и минимално количество зехтин.

Богата на фибри: Овесените ядки и зеленчуците подпомагат доброто храносмилане.
Протеинова основа: Яйцата и изварата осигуряват необходимия протеин за засищане и енергия.

Тази диетична запеканка е не само вкусна, но и изключително полезна за вашето здраве. Опитайте я още днес и зарадвайте близките си с лека и питателна храна!

Как ще работим и почиваме през новата 2025 година?

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments