Рецепта за домашен Бейлис: Кремообразен ликьор само за 10 минути

Приговете си сами Бейлис у дома без усилия

0
539
Бейлис
Бейлис. Снимк: Pixabay

Домашният Бейлис е чудесен начин да се насладите на кремообразния вкус на известния ирландски ликьор, но приготвен у дома с любов и внимание към детайла. Ето как лесно можете да си го направите сами!

Необходими продукти:

  • 200 мл уиски (най-добре ирландско, но всяко добро качество ще свърши работа);
  • 300 мл кондензирано мляко (подсладено);
  • 300 мл течна сметана (с висок процент мазнини);
  • 2 ч.л. разтворимо кафе;
  • 1 с.л. неподсладено какао на прах;
  • 1 ч.л. ванилов екстракт (или ванилова есенция);
  • 1-2 с.л. захар (по желание, за допълнителна сладост).

Инструкции:

  1. Пригответе кафето: Разтворете разтворимото кафе в 1-2 супени лъжици гореща вода, докато се разтвори напълно. Оставете го да изстине.
  2. Смесете съставките: В блендер или голяма купа добавете уискито, кондензираното мляко, сметаната, разтвореното кафе, какаото, ваниловия екстракт и захарта. Разбийте всички съставки за около 30-60 секунди, докато се получи гладка и хомогенна смес.
  3. Опитайте: На този етап можете да коригирате сладостта или плътността, като добавите малко повече захар, сметана или уиски според вкуса си.
  4. Прецедете сместа (по желание): Ако искате абсолютно гладка текстура, прецедете напитката през сито, за да премахнете евентуални бучки от какао или кафе.
  5. Съхранение: Изсипете готовия Бейлис в чиста стъклена бутилка и я съхранявайте в хладилник. Ликьорът е най-добър за консумация в рамките на 2 седмици.

Сервиране

Домашният Бейлис е чудесен за консумация чист, с лед или като добавка към кафе и десерти. Можете да го използвате и за коктейли!

Съвет: Разклатете бутилката добре преди всяко сервиране, за да се смесят всички съставки равномерно. Насладете се на богатия и кремообразен вкус на домашния си Бейлис!

На 19 декември имен ден празнуват интересни имена!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments