Рецепта за домашна халва – традиционен вкус от детството

Халвата е един от най-старите и обичани десерти, присъстващ в кулинарните традиции на различни народи

0
9490
Халва
Халва. Снимка: Wikimedia Commons

Халвата е един от най-старите и обичани десерти, присъстващ в кулинарните традиции на различни народи. Тя може да бъде направена от сусам, слънчоглед или брашно, като всяка вариация има своя неповторим вкус. В тази статия ще ви представим класическа рецепта за домашна тахан халва – вкусна, питателна и лесна за приготвяне.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. сусамов тахан;
  • 1 ч.ч. пудра захар или мед;
  • ½ ч.ч. орехи или бадеми (по избор);
  • 1 ч.л. ванилия;
  • Щипка сол.

Начин на приготвяне:

  • Подготовка на сместа – В голяма купа смесете сусамовия тахан и пудрата захар (или меда). Разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.
  • Добавяне на ароматите – Добавете ванилията и щипката сол, след което отново разбъркайте.
  • Добавяне на ядките – Нарежете орехите или бадемите на ситно и ги прибавете към сместа, като разбъркате внимателно.
  • Оформяне и охлаждане – Прехвърлете сместа във форма, покрита с хартия за печене, и притиснете добре, за да се уплътни. Покрийте и оставете в хладилника за минимум 2-3 часа, докато стегне.
  • Сервиране – Извадете халвата от формата, нарежете я на малки парчета и се насладете на нейния богат вкус.

Тази домашна тахан халва не само че е лесна за приготвяне, но и е здравословен десерт, богат на полезни мазнини и минерали. Подходяща е за консумация както самостоятелно, така и в комбинация с кафе или чай. Опитайте я и се насладете на вкуса на истинската домашна халва!

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Супер вкусно и лесно! Пълнени гъби със сиренца

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments