Рецепта за постни лозови сарми – перфектният избор за Великденския пост!

Великденският пост е време за пречистване и смирение, когато много хора избират да се въздържат от консумация на животински продукти

1
2055
Постни лозови сарми
Постни лозови сарми. Снимка: Архив

Великденският пост е време за пречистване и смирение, когато много хора избират да се въздържат от консумация на животински продукти. В този период постните ястия заемат централно място на трапезата, а едно от най-обичаните сред тях са постните лозови сарми. Тези малки кулинарни съкровища съчетават в себе си богатството на традиционната българска кухня и са идеални за спазване на поста.

Необходими продукти:

  • 25-30 броя лозови листа (пресни или от консерва);
  • 1 чаена чаша ориз;
  • 1 голяма глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 морков;
  • 1 домат или 2 супени лъжици доматено пюре;
  • 1/2 връзка пресен магданоз;
  • 1/2 връзка пресен копър;
  • 1 чаена лъжичка сух джоджен;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • 3-4 супени лъжици зехтин или олио;
  • Сокът от половин лимон.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на лозовите листа: Ако използвате пресни лозови листа, бланширайте ги за 1-2 минути във вряща подсолена вода, след което ги отцедете и оставете да изстинат. Ако листата са от консерва, изплакнете ги обилно с вода, за да премахнете излишната сол.
  2. Приготвяне на плънката: Нарежете на ситно лука, чесъна и моркова. В дълбок тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин или олио и задушете лука и чесъна до прозрачност. Добавете моркова и гответе още 2-3 минути. Добавете ориза и го запържете за кратко, докато стане стъклен.  Прибавете нарязания на ситно домат или доматеното пюре и гответе още 2-3 минути.  Овкусете със сол, черен пипер, джоджен, нарязаните магданоз и копър. Налейте 1 чаена чаша гореща вода и оставете сместа да къкри на слаб огън, докато оризът поеме течността, но остане леко недоварен.
  3. Навиване на сармите: Вземете едно лозово листо и го поставете с гладката страна надолу. Поставете около една супена лъжица от плънката в центъра на листото. Сгънете страничните краища към центъра и след това навийте стегнато на руло. Повторете с останалите листа и плънка.
  4. Готвене на сармите: Подредете сармите плътно една до друга в дълбока тенджера или гювеч, като поставите няколко лозови листа на дъното, за да предотвратите залепване. Полейте сармите с останалия зехтин или олио и сока от лимона.  Поставете чиния върху сармите, за да ги задържи на място по време на готвене. Налейте гореща вода, докато покрие сармите. Покрийте съда с капак и гответе на слаб огън за около 40-50 минути, докато оризът е напълно сварен и листата омекнат.
  5. Сервиране:  Оставете сармите да починат за 10-15 минути преди сервиране.  Поднесете ги топли или студени, поръсени с допълнителен пресен копър или магданоз и резенчета лимон.

Тези постни лозови сарми са не само вкусни, но и изключително подходящи за Великденския пост. Те могат да бъдат приготвени предварително и да се съхраняват в хладилник за няколко дни, което ги прави практичен избор за заети домакини. Насладете се на тази традиционна българска рецепта и внесете уют и вкус на вашата постна трапеза.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Кокона
Кокона
1 месец по-рано

ДА! ТОЗИ ПЪТ РЕЦЕПТАТА Е МНОГО ПРАВИЛНА! ЩЕ Е ВКУСНО!!!
НЯМАМ ЗАБЕЛЕЖКИ!