Рецепта за вкусно и ароматно пилешко с кисело зеле и ориз

Рецепта за пилешко с кисело зеле и ориз в глинен съд – традиционно ястие, което ще ви върне уюта

1
7517
Пиле със зеле
Пиле със зеле. Снимка: Искра.бг

Ако търсите ястие, което съчетава зимния уют с традиционния вкус, тази рецепта за пилешко с кисело зеле и ориз е точно за вас! Приготвено в глинен съд, ястието запазва богатия си аромат и предлага неустоимо удоволствие.

Пиле със зеле
Пиле със зеле. Снимка: Искра.бг

Необходими продукти:

Пилешко месо – 6-7 парчета /бутчета и бяло месо/
Кисело зеле – 900 г
Лук – 1 глава

Подправки:

1/3 ч.л. млян бял пипер
½ ч.л. млян кимион
1 ½ ч.л. червен пипер
Ориз – 120 г /1/2 ч.ч./
Олио и масло
Сух органичен бульон – 1 ч.л.
Зеленчуков бульон – 2 ч.ч.

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на продуктите – Започнете, като нарежете киселото зеле на средно дебели ивици. Нарежете лука на ситно. Измийте и отцедете ориза, за да премахнете излишното нишесте.

2. Запържете зеленчуците – В голям тиган загрейте 5 с.л. олио и 1 с.л. масло. Запържете лука с щипка сол, докато омекне и добие златист загар. След това добавете киселото зеле и гответе около 10 минути, като разбърквате от време на време. Овкусете с белия пипер и кимиона, разбъркайте и оставете на котлона за още 5 минути.

3. Смесете със съставките – Добавете ориза към зелето и разбъркайте добре. След 5 минути добавете червения пипер, разбъркайте отново и оставете сместа да се готви още 2-3 минути.

4. Подредете в глинения съд – Намажете дъното на глинения съд с малко олио. Разпределете по-голямата част от сместа в съда. Подредете пилешките парчета отгоре и покрийте с останалата част от зелето и ориза.

5. Добавете бульон – Пригответе зеленчуковия бульон, като в касерола загреете 2 ч.ч. вода и добавите 1 ч.л. сух бульон. Залейте сместа в глинения съд с получения бульон.

6. Печене – Поставете глинения съд в студена фурна, за да избегнете напукване. Включете фурната на 200°C. След като достигне температурата, намалете на 170°C и печете около 1 час и 30 минути. В последните 30 минути отстранете капака и поръсете пилешките парчета с червен пипер, за да придобият красив златист цвят.

Готовото ястие е без сос, което го прави идеално за сервиране с хрупкав хляб или кисело мляко. За свежест и допълнителен аромат поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.

Използвайте качествено кисело зеле, което да придаде богат вкус на ястието. Глиненият съд е важен за равномерното изпичане и запазването на ароматите. Ако нямате такъв, може да използвате дълбока тава, покрита с алуминиево фолио.

Пилешкото с кисело зеле и ориз е не просто ястие, а символ на уют и традиция, които носят духа на зимата и домашния комфорт. Приготвено в глинен съд, то съчетава ароматите и вкусовете на класическата българска кухня по начин, който радва сетивата и стопля душата. Тази рецепта е перфектна за семейни събирания или уютни вечери у дома. С минимални усилия и правилно подбрани съставки, можете да създадете ястие, което ще впечатли и най-взискателните вкусове.

Класическа и лесна рецепта за салата „Мимоза“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Рецепта за вкусно и ароматно пилешко с кисело зеле и ор… […]