РИОСВ-Русе налага мерки за контрол на тлеещите огнища в опожарения склад

Над 30 граждани са се оплакали от тежка миризма на пушек

0
87
Опожарен склад в Русе
Опожарен склад в Русе. Снимка: РИОСВ-Русе

РИОСВ-Русе издаде предписания на управителя на „Приста комерс“ ООД да представи план-график с конкретни мерки за ограничаване на тлеенето в опожарения склад за съхранение на слънчогледова фракция. Предписанията бяха дадени при извънредна проверка в района на бившия хлебозавод в Русе.

Пожарът в склада избухнал на 22 юни и бил погасен от Пожарна безопасност и защита на населението. Оттогава до днес са постъпили около 30 оплаквания от граждани за тежка миризма на пушек. РИОСВ-Русе следи непрекъснато данните от измервателните станции за качеството на въздуха. Най-близките станции – в двора на ПУ „Петър Берон“ и АИС „Възраждане“ – не са отчели отклонения от нормите на атмосферните замърсители. По случая е образувано досъдебно производство.

Високите температури, наличието на естествени слънчогледови фракции, влажността от третирането на огнищата води до ферментационни процеси, които са причина за локални тлеещи огнища, каквито са констатирани и днес при извънредната проверка. На място също е установено, че служители на дружеството извършват оросяване с вода на тези огнища.

„Приста комерс“ ООД има договор за наем на склада със „Зърнени храни България“ АД, който беше представен на място. Покривът на склада е напълно унищожен, а съхраняваната продукция е негодна поради примесването със строителни и други отпадъци.

На „Приста комерс“ ООД са дадени допълнителни предписания за класификация и предаване на генерираните отпадъци на фирми с необходимите разрешителни съгласно Закона за управление на отпадъците.

РИОСВ-Русе ще информира органите на реда, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните за констатациите от проверката и за предприемане на действия по тяхната компетентност.

Вълна от сигнали в Русе: Новото разписание е подигравка, чакаме по спирките по два часа!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments