Съвети как да разпознаем качествените колбаси?

Какво означава МОМ?

3
27415
Колбаси
Снимка: Pixabay

Все повече хора се интересуват вече не само от вкуса, но и от качеството на храната, която консумират. Понякога обаче е трудно за човек да се ориентира в различните описания на етикетите, а съкращения като МОМ /механично отделено месо/ будят истинска почуда. Какво всъщност означава то?

Тайнатана качествения колбас

Просто е – той не съдържа МОМ. Когато месото е отделено ръчно, колбасът съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или с променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.

Етикетът верен помощник

Не отнема много време, а е важно да четете етикета. Полезно е да следите най-вече за процента месо и броя на съставките, които са отбелязани там. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90, съветват експерти.

Осъзнатото хранене е важна част от здравословния начин на живот. Изборът на качествени колбаси без МОМ е само един от начините, по които можем да се храним и да се грижим за себе си и нашето семейство. Чрез внимателното четене на етикетите и информирания избор за продуктите, които консумираме, можем да се насладим на вкусна и здравословна храна, която е в съответствие с нашите хранителни нужди.

Министерство на земеделието съветва: Как да разпознаем фалшивите сирена и кашкавали в магазина

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Мършата
Мършата
1 месец по-рано

Измита с химии няма как да се разпознае,след като се смели на кайма с подправки!!! Да не говорим колко боклук се е изял който е причинил рак и др.заболявания на хората!!! СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ КОЛКО КАЧЕСТВЕНО ЖИВЕЕМ И ЯДЕМ,КАТО ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА!!! ПРОБОТУВАТ СИ НИ БОКЛУКА ОТ ЗАПАД И НЯКОЙ СТРАНИ ИЗВЪН ЕС И СИ ГИ ЯДЕМ И СИ МРЕМ!!!ИСТИНСКО САМО ОТ БАБА НА СЕЛО ИЛИ НЕЩО ОТГЛЕЖДАНО НЕ ВЪВ ФЕРМА!!!

Любителка
Любителка
1 месец по-рано
Reply to  Мършата

Съгласна съм наистина ядем боклуци, а само ни баламосват,че ядем чиста храна.

Кольо
Кольо
1 месец по-рано

Съвети за млякото, съвети за месото! Това сигурно е част от евроатлантическите ценности! То има ли нещо, което можем да купим в нашите магазини без да се страхувам за живота си?