Съвременни митове: Чаша вино на всяка вечеря е полезна за здравето?

2
796
Вино
Вино. Снимка: Freepik.com

Живеем в епоха на дезинформация, в която интернет може да се окаже както верен помощник, така и да ни заблуди с недостоверна и непроверена информация. Така се раждат редица съвременни митове, в които много хора не само вярват, но и им позволяват да управляват живота им

Искра.бг стартира поредица с разбулването на най-разпространените митове, като се позовава на научни данни и проверена информация.

През последните десетилетия идеята за „чаша червено вино на вечеря“ се е утвърдила като символ на здравословен начин на живот, благодарение на широко разпространеното убеждение, че умерената консумация на червено вино носи множество здравословни ползи, особено за сърцето. Това убеждение е подкрепено от медийни публикации, реклами и дори някои медицински проучвания. Но доколко тази вяра е основана на научни факти и доколко е мит? В тази статия ще разгледаме корените на този мит, научните доказателства за и против, както и какви реални ползи и рискове носи консумацията на червено вино.

Митът за ползите от червеното вино за сърцето произлиза от т.нар. „френски парадокс“ – наблюдението, че французите имат сравнително ниски нива на сърдечно-съдови заболявания, въпреки че тяхната диета е богата на наситени мазнини. Част от обяснението на този парадокс се приписва на редовната консумация на червено вино, което съдържа ресвератрол – антиоксидант, открит в ципата на гроздето.

Докато някои проучвания показват, че ресвератролът може да има положителни ефекти върху сърдечното здраве, количествата, които се съдържат в една чаша вино, са минимални и далеч недостатъчни за да предизвикат значителен ефект. За да се постигнат нивата на ресвератрол, използвани в лабораторни изследвания, човек би трябвало да консумира стотици литри вино дневно – нещо невъзможно и със сигурност изключително опасно.

Едно от често цитираните проучвания е ревюто на ресвератрола, публикувано в „Nature Reviews Cardiology“ през 2011 година. Според това проучване, ресвератролът може да има положителни ефекти върху сърдечно-съдовото здраве, но концентрациите, използвани в лабораторни изследвания, са значително по-високи от тези, които могат да бъдат постигнати чрез консумация на червено вино.

Все пак е важно да се отбележи, че умерената консумация на червено вино може да има някои краткосрочни ползи, като подобрение на настроението и социалната връзка. Други ползи са свързани с антиоксидантите в този вид алкохол, но учените препоръчват те да бъдат набавяни чрез консумация на други храни като червено грозде, боровинки и други плодове и зеленчуци.

Рисковете, свързани с консумацията на алкохол, обаче не бива да се подценяват. Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, инсулт, както и повишен риск от рак и чернодробни заболявания. Дори умерената консумация на алкохол е свързана с повишен риск от някои видове рак и може да доведе до пристрастяване.

Голямо кохортно проучване, публикувано в „The Lancet“ през 2018 година, разглежда глобалните тенденции в консумацията на алкохол и връзката с различни здравословни състояния. Проучването установява, че всяка консумация на алкохол, дори умерена, е свързана с повишен риск от различни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и рак. Авторите заключават, че най-безопасното ниво на консумация на алкохол е нулево.

Докато идеята за ползите от чаша червено вино на вечеря може да бъде привлекателна, е важно да се разглежда с критично око. Научните доказателства за значителни ползи са ограничени и често преувеличени, докато рисковете от консумацията на алкохол са добре документирани. За поддържане на добро сърдечно здраве е препоръчително да се фокусираме върху доказано ефективни стратегии като балансирана диета, редовна физическа активност, поддържане на здравословно тегло и избягване на тютюнопушенето.

Консумацията на червено вино може да бъде част от социални ритуали и удоволствия, но не бива да се разчита на него като средство за подобряване на сърдечното здраве. Винаги е добре да се консултирате с медицински специалист за съвети, свързани със здравето и употребата на алкохол.’

Съвременни митове: Могат ли детокс диетите да прочистят тялото ни от токсини?

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Съвременни митове: Чаша вино на всяка вечеря е полезна … […]

trackback

[…] Съвременни митове: Чаша вино на всяка вечеря е полезна … […]