Създава се Съвет по месо и мляко към Министерството на земеделието, храните и горите. Целта е да се разработват политики за развитието на бранша, които да повишат имиджа на продуктите в страната и да се стимулира износа им.
„Председател на съвета ще бъде заместник-министър доц. Крум Неделков. Предстои да бъдат изпратени официални писма до заинтересованите браншови асоциации, които да излъчат свои представители за участие в новосформирания съвет. Той ще бъде съставен от преработватели и експерти от научната общност“, каза министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на среща с бранша.
По думите му българското производство трябва да се подкрепя и стимулира. Той е категоричен, че важен инструмент е прилагането на контрола върху храните, така че да се защити здравето на потребителите.
„Обществото може да има доверие за качеството, ако при открити нередности се предприемат строги санкции“, допълни земеделският министър.
„Политиката при храните е работа на държавата, а не само на производителите. Искаме контрол за това, което пише на етикета, да съвпада със съдържанието на продукта“, каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров.
Обсъдиха се и проблеми, свързани с износа и темата за защитените географски указания на продуктите, които се произвеждат в страната. Те са на мнение, че при производството им трябва да се регламентира използването на българска суровина и приготвянето им по родни традиционни рецепти.
„Надяваме се на по-справедливо и равномерно разпределение между производители и търговци по училищните схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, подчерта Владислав Михайлов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на млекопреработвателите.