Между 150 и 200 хиляди служители на хотелиерския и ресторантьорския бизнес ще загубят работата си до края на месец март. Това са прогнозите на Сдружението на заведенията, предаде „БНР“.
Причината е в карантинните мерки заради Covid-19, а според проучване на Българската стопанска камара (БСК) загубите на всяка фирма от началото на кризата възлизат на средно около 2000 лева дневно.
Част от собствениците на бизнес се опитват да оцелеят и запазят служителите си, като преустройват дейността си и започват да предлагат храна за доставки по домовете. По думи на Емил Коларов от Сдружението на заведенията обаче това не е достатъчно, за да се реши проблемът.
Коларов изтъкна, че няма как години наред да си работил по дадена схема, а после да реорганизираш всичко и хората да те научат за кратък период от време. Кафенетата, баровете и други обекти пък изобщо нямат възможност да се възползват от подобна възможност.
По негови думи намерението на държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на служителите също не е работещо. Ако даден работник е съкратен и отиде в Бюрото по труда, за да си подаде документите, ще получи същото финансово обезпечаване. Ако обаче продължи да се води на работа, то най-вероятно ще трябва да се покрият и осигуровките му.
От Искра.бг припомняме, че вчера от Министерството на финансите обявиха, че ще се покриват 60% от заплатите на служителите на компании, чиято дейност е пряко засегната от мерките срещу разпространението на коронавируса. Такова финансиране ще се получава в продължение на три месеца, а останалите 40% ще трябва да се осигурят от работодателите.