Шакшука – това ястие от арабската кухня силно напомня за познатия ни миш-маш. Разликата се крие основно в това, че яйцата се запазват цели. Подправките също са различни.
Необходими продукти:
- яйца – 4 броя
- домати – 1 консерва
- зелени чушки – 2 броя
- лук – 1 глава
- чесън – 2 скилидки
- кимион – една щипка
- захар – на вкус
- сол – на вкус
- черен пипер – на вкус
- магданоз – 1 връзка
- олио
- царевица – 1 консерва по желание (липсва в традиционната рецепта, но с нея става още по-вкусно).
Начин на приготвяне:
В загрятото олио запържваме доматите, чушките, лука и скилидките чесън, които преди това сме нарязали на ситно. Можем да добавим и царевица, ако този продукт е по вкуса ни.
Към тях прибавяме и подправките – захарта, солта, черния пипер и кимеона. Разбъркваме постоянно, докато консистенцията се сгъсти.
Слагаме и яйцата, които трябва да останат цели. Оставяме на котлона до готовност.
Поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Добър апетит!